Hoppa till sidans innehåll

SUP (stand up paddle)

  • Uppdaterad: 15 APR 2019 08:27
 

 

Klasser:
Dam- och Herrsenior
H/D 22

Så funkar det
Tävlingsformen stående paddling går ut på att deltagarna ska försöka komma först i mål efter att ha tagit sig runt en utmarkerad bana på vatten. Deltagarna står på en surf /kanot-liknande bräda och paddlar runt banan med hjälp av en enbladig paddel. Tävlingarna genomförs på alla typer av vatten och väderförhållanden vilket innebär att deltagarna även måste anpassa strategi och paddelteknik till de specifika tävlingsförhållandena. Tävlingsformen innebär också snäva vändningar och masstarter. Beroende på tävlingsplats kan start och mål både ske på land och i vattnet. 

Distanserna under SM är Supersprint, Sprint, Teknisk distans och Distans. 

Supersprint är en sträcka på cirka 100 m, där deltagarna ska paddla sträckan på kortast möjliga tid. Efter ett individuellt kval går de 8 bästa tiderna vidare till en finalomgång. Finalen genomförs i ett knockout-format där deltagarna möts två och två. Vinnaren går vidare till nästa omgång tills bara en person återstår. 

Sprint sträckan är cirka 500 m och deltagarna ska ta sig igenom en utmarkerad bana med minst fem stycken vändningar. Sprinten genomförs i heat-format. Beroende på deltagarantalet så genomförs kvalet i heat med 4-6 personer. De två bästa placeringarna går direkt vidare till kvartsfinal medan resten gör upp i ett återkval där vinnaren går vidare till kvartsfinalen. Samma gäller för semifinal och final. 

Teknisk distans är cirka 3 km lång sträcka där upp emot 50 personer startar i en masstart. Vid flera deltagare delas fältet upp två kvalheat där de 25 bästa går vidare till en final. De tävlande ska paddla en utmarkerad bana med runt 20 vändningar. Beroende på tävlingsplats kan vissa vändningar vara placerade på land eller grunt vatten, så kortare löpmoment kan förekomma.  

Den sista distansen är Distans där deltagarna startar med en masstart och ska sedan paddla en utmarkerad bana på ca 8-12 km.  

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss