Hoppa till sidans innehåll

Styrkelyft och bänkpress

  • Uppdaterad: 17 APR 2019 15:15
 
 

 

Klasser
Dam och Herr 

Så funkar det 
Grenarna i Klassisk Styrkelyft är knäböj, bänkpress, och marklyft. De tävlande har tre försök i varje gren och bästa totalvikten vinner. I klassiskt styrkelyft är det inte tillåtet att använda exempelvis stödjande trikå, bänkpresströja och knälindor, som är tillåtet i utrustad styrkelyft. 

Ofta kör en grupp med lyftare i samma viktklass tillsammans, men det kan se olika ut beroende på antal deltagare – man kan ha max 14 lyftare i en startgrupp. Alla kör sitt första lyft enligt viktordningen, det vill säga den som valt lättast ingångsvikt lyfter först, därefter sitt andra och sen sitt tredje. Lyftare bestämmer själv i samråd med sin coach hur mycket man höjer till nästa lyft och lämnar en lapp till sekretariatet. 

Det finns tre domare på plats och nu på SM har vi även två domare som agerar jury. Domarna bedömer så att lyftet utförs enligt reglerna, till exempel ska en knäböj vara tillräckligt djup. Ett godkänt lyft måste godkännas av minst två domare. 

Klassisk bänkpress innebär att man då enbart tävlar i bänkpressgrenen. 

Fakta 
Det finns omfattande regler och bestämmelser kring sporten, inte minst avseende den klädsel lyftaren bär, och det är reglerat bland annat hur breda och långa handledslindorna får lov att vara. Flaket som lyftarna lyfter på ska vara minst 2,5 x 2,5 m. 

Man ska också uppföra sig ordentligt som lyftare – om du exempelvis svär så länge du är på flaket får du en varning av huvuddomaren. Huvuddomaren är ansvarig för att ha koll så stången är lastad med rätt vikt och är den som signalerar till speakern att flaket är redo för kommande lyftare. 

Läs mer: 
Hemsida  
Instagram
Facebook styrkelyftsförbundet 
Facebook styrkelyftsmästerskap 

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss