Hoppa till sidans innehåll

Skateboard (miniramp och slalom)

  • Uppdaterad: 17 APR 2019 15:15
 
 

 

Skateboard miniramp

Klasser 
Ramptävlingen kommer att köras i flera divisioner: junior, senior, damer och masters (40+). 

Så funkar det 
Under SM-veckan kommer åkarna att tävla i en så kallad "spineramp". Rampen består av två ramper placerade bredvid varandra. Tävlingen går ut på att utnyttja rampen så bra som möjligt med olika tricks. 

En åkare kör åt gången och blir bedömd på tricks, fart och stil, ett åk är ungefär 45 sekunder.

Fakta 
Rampen har olika höjd, mellan 1,10 m och 1,60 m, och är helt unikt byggd för SM-veckan. 

Läs mer: 
Svenska Skateboardsförbundets hemsida 

Skateboard slalom

Klasser/grenar
Rak, special, hybrid och storslalom (Skateboard slalom).

Så funkar det 
Inom skateboard slalom finns ett antal grenar, precis som i alpin slalom. Skillnaden mellan de olika grenarna är avståndet mellan konerna och konernas placering i sidled, samt i viss mån underlagets lutning och banans längd. 

Vid rak slalom står konerna i en rak linje, med konstant avstånd mellan konerna. Ofta ligger avståndet mellan 1,6 och 2,5 m. I special, hybrid samt storslalom är banan oregelbunden där konerna inte står i rak linje utan är placerade på olika avstånd både i sidled och på längden. Skillnaden mellan dessa tre grenar ligger i avståndet mellan konerna. Generellt är en specialbana 1,5-2,4 m mellan konerna, hybrid 1,8-3,0 m och storslalom 2,5-10 m mellan konerna. En bana kan vara allt från 20 till 100 koner, men vanligast är banor mellan 35 och 50 koner på tävlingar. 

Tävlingarna är på tid och snabbast från start till mål vinner. Starten sker oftast från en startramp (1-2 m hög) och reglerna är relativt enkla. Varje påkörd kon ger ett tidstillägg (oftast 0,1 sekund per kon) och den som missar en kon blir diskvalificerad. Åkarna får inte sätta ner någon fot i marken mellan start och mål, vilket även det resulterar i diskvalifikation. Ofta tävlar åkarna parallellt och vinnaren går vidare, men ibland är det bara bästa tiden genom banan som räknas. 

Visste du att... 
... tävlingar i slalom skateboard arrangerades först i mitten på 1960-talet? 
... sporten var som störst under slutet av 70- och början av 80-talet för att få ett uppsving i början på 90-talet innan den nästan dog ut runt 1995? Sedan 2001 har dock ett rejält uppsving inom sporten kommit, mycket i och med att longboard blivit populärt. 
... Sverige har haft många duktiga åkare genom åren och är ofta en av de starkaste nationerna på tävlingarna? 
... slalom har ett internationellt förbund – International Slalom Skateboarding Association (ISSA)? ISSA håller även i den officiella världsrankingen för slalomskateboarding.

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss