Hoppa till sidans innehåll

Segling (49er/49er FX)

  • Uppdaterad: 12 APR 2019 14:05
 

 

 

Så funkar det  
Klasserna kommer att segla på en mycket kort bana, nära land, för att åskådare lätt ska kunna följa seglingen ute på vattnet. En kappsegling tar ca 15 minuter. Tävlingsmomentet består i att segla runt en bana med bojar som placerats ut på vattnet. En startlinje ska passeras på en viss angiven signal. Tävlingsmomentet avslutas mellan en boj och en motorbåt med schackrutig flagga på vilket utgör mållinjen. En tävling består av flera kappseglingar där deltagarna får poäng i enlighet med deras placering vid målgång. Ute på banan kommer det att finnas aktiva domare, som kan utdöma straff om seglarna bryter mot någon regel. Först kommer deltagarna att segla en grundomgång. När denna är klar och sammanräkningen av kappseglingarna är gjord kommer topp fem att få segla en final. Finalisterna tar med sig sin poäng från grundomgången och i finalen får man dubbla poäng för sin placering i mål. Svenska mästare blir den besättning som har minst antal poäng efter finalen. 

Fakta 
På SM-veckan i Malmö 2019 kommer SM att avgöras för seglingsklasserna 49er och 49erFX. Detta är två jolleklasser, vilket innebär att de har centerbord istället för köl, som sticker ned i vattnet. Dessa skiff-jollar är svårbalanserade, vilket utmanar seglarnas lagarbete – om det inte fungerar så välter båten (kappsejsar). De är lätta och snabba och otroligt fysiskt krävande. 

49er är OS-klass för herrar och 49erFX är OS-klass för damer. Det som skiljer herrarnas 49er från damernas 49erFX är att riggen (mast och segel) är något mindre i 49erFX. Båten seglas av två personer. Under SM-veckan har vi öppnat upp klasserna så att besättningen i båda klasserna kan bestå av både damer och herrar eller i en mix av båda könen. 

Snabbfakta: 
Längd: 4,99 m  
Bredd: 2,9 m  
Vikt: 120 kg  
Segelyta: 59,2 kvadratmeter (49er), 44,7 kvm (49erFX)  
Högst uppmätta hastighet är 24,1 knop vilket motsvarar drygt 44 km/h. 

Håll koll på 
Fem landslagsbesättningar i Swe Sailing Team som defintivt kommer att slåss om medaljerna. I 49er Fritiof Hedström/Otto Hamel (uttagna till För-OS i Tokyo i augusti) och Hannes Westberg/Albin Boman GKSS båda från GKSS. I 49er FX Julia Gross/Hanna Klinga KSSS (också uttagna till För-OS),  Klara Wester/Rebecca Netzler GKSS och Vilma Bobeck/Malin Tengström KSSS som tog EM-brons i maj.

Visste du att… 
… en 49er/49erFX välter även om det är helt vindstilla, om ingen håller balansen på den?  
… det är 91 49er-team och 61 49erFX-team som är med och tävlar internationellt, och det finns 38 aktiva nationer? 
… båten 49er designades till OS 2000, inför Rio 2016 kompletterade man även med FX-rigg till damklassen? 
… En gast (besättningsmedlem) har en snittpuls på cirka 75 % av sin maxpuls under race och högsta puls under race 96 %. En rorsman har en snittpuls på cirka 60 % av sin maxpuls? 

Länk
Se exempel på pulsen här 

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss