Hoppa till sidans innehåll

Parkour

  • Uppdaterad: 12 APR 2019 14:01
 

 

Så funkar det  
På SM 2019 kommer vi att få se grenen freestyle, där den tävlande ska ta sig genom en bana på snyggast sätt. Utövaren ska planera ett ”run” på 30–60 sekunder på en bana. Utövaren får planera fritt och kreativt. Bedömningen görs sedan av fem domare som i varsin kategori belönar utövarens prestation med 0–100 poäng. Kategorierna är flow, kreativitet, svårighetsgrad, utförande och helhet. 

Utövaren planerar in rörelser som ska ta hen genom banan på ett smidigt och kontrollerat sätt. Det kan exempelvis handla om volter, smidiga rörelser och hopp mellan plattformar. Varje deltagare tävlar individuellt och de åtta deltagare som får högst poäng i semifinalen går vidare till final. En ensam vinnare utses och tar hem årets SM-titel i freestylegrenen. Tävlingsbanan är unik för varje tävling och årets SM-bana har namnet ”Dry land” och är designad av arkitekten Xinga Li. 

Fakta  
Kärt barn har många namn: parkour, freerunning eller l’Art du Déplacement började utövas aktivt först på 80-talet i Lisses utanför Paris. Sporten tog form i början av 1990-talet av medlemmarna i gruppen Yamakasi. Träningsformen har inspirerats av en rad träningsformer och filosofier. Namnet parkour härstammar från ”parcours du combattant’’, som på svenska betyder ”hinderbana”. Det var fransmannen George Hérbert som introducerade uttrycket inom militären och hans princip “var stark för att vara användbar”, gäller även för parkouren. 

Tävling är inte målet i parkour. Filosofin att ”övervinna hinder och se dessa som möjligheter”, både fysiskt och mentalt, är det som är centralt. Enkelt sagt: Det är resan genom träning som är det viktiga – inte målet. 

När tävling inträffar är två former vanligast: speed-style där den tävlande ska ta sig genom en bana på snabbast och effektivast sätt och freestyle där den tävlande ska ta sig genom en bana på snyggast sätt. Båda grenarna bygger på att visa kontroll och säkerhet i sitt utförande. Detta för att inte skada kroppen och då gå emot sportens filosofi. 

Håll koll på
Elis Torhalll vann kvalet i Göteborg, är yngst bland alla tävlanden på parkour-SM och fjolårets vinnare. Kommer han kunna försvara titeln på SM 2019 när även veteraner som tidigare vinnaren Oscar Karlsson gör comeback? 

Visste du att... 
… Sverige var först i världen med att officiellt erkänna parkour som sport? 
... kvalet sker också även via videokval där deltagarna klipper ihop sina bästa tricks från året och skickar in? 

Länk
Här visas en inspirationsfilm om parkour

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss