Hoppa till sidans innehåll

Militär femkamp

  • Uppdaterad: 2018-06-21 11:34
 

 

Internationellt är militär femkamp den största idrotten inom CISM (International Military Sport Council) och deltagarantalet är maximerat till 35 länder vid VM. Sporten utvecklades efter andra världskriget utifrån holländska fallskärmsjägares träningsmodeller för att passa soldatutbildningen. Idag är sporten en standardiserad tävlingsgren både individuellt och i lag, med professionella utövare på både dam- och herrsidan.

Klasser/grenar
Skjutning, hinderlöpning, hindersimning, kastning och löpning (dam och herr)

Så fungerar det
• Skytte, en precision- och en snabbserie på avstånd 200 meter med standardgevär alt. AK 4 och AK 5.
• Hinderlöpning, 500 meter bana med upp till 20 hinder.
• Hindersimning i bassäng, 25-50 meter med upp till fyra hinder.
• Handgranatskastning, precision och längd.
• Terränglöpning, fyra (damer) resp. åtta (herrar) kilometer.

De fem grenarna är utformade och sammansatta så att alla fysiska och psykiska kvaliteter måste användas samtidigt. Tänk dig att du är i toppform löpmässigt (kroppen spritter, kan inte stå still, vill iväg) och att du samtidigt ska vara lugn på skjutvallen för att skjuta 10:a efter 10:a. Det kräver mycket träning.
Tävlingen inleds med skytte där varje missad poäng motsvarar sju löpsekunder.

Hinderlöpningen med bland annat hopp från en repstege med fem meters höjd, lejongrop som är två meter djup och Irländska bordet. Här används alla muskelgrupper under hårt arbete och de högsta värdena på mjölksyra är uppmätta här, därför kan de mindre rutinerade "gå in i väggen". En sekund motsvarar sju löpsekunder.

Hindersimning blandar explosivitet, smidighet och vattenvana. En sekund motsvarar 24 löpsekunder.

Handgranatskastningen sker med 16 järnklumpar. Damernas klumpar väger 300 gram och de tävlande kastar från 15, 20, 25, 30 meter, Herrarnas klumpar väger 550 gram och avstånden är 20, 25, 30, 35 meter. Att kasta en 550 grams-klump 35 meter kräver styrka och precision vilket är svårt att kombinera när man blir nervös. En kastpoäng motsvarar fyra löpsekunder.

Tävlingen avslutas med löpning med jaktstart. Damerna springer fyra kilometer och herrarna springer åtta kilometer.

Håll koll på
Militär femkamp kör i år öppna nordiska mästerskapen samtidigt som SM. Här kommer bland annat de danska damerna, som är topp tre i världen på damsidan, att visa upp sig. Det kommer förutom de fyra nordiska länderna Sverige, Norge, Danmark och Finland att vara atleter från Tyskland, Holland och Estland på plats.

Daniel Karlsson som vunnit SM flera år i rad hoppas kunna fortsätta sin trend, men han har haft en del skador under våren. De som utmanar om att plocka hem guldet är Konstantin Avramidis och Cimmie Wignell.

På damsidan kommer Sveriges två bästa damer ej till start, vilket gör att det är svårt att förutspå vem som kommer att plocka hem guldet i år.

Passa på att vara på Hedens idrottsplats på tisdagskvällen och se dessa atleter på den nybyggda hinderbanan!

Skribent: Calle Delling Andersson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss