Hoppa till sidans innehåll

Kyokushin (karate)

  • Uppdaterad: 12 APR 2019 13:54
 

 

Klasser 
Herr och dam (18 år och äldre)
Herr och dam (Juniorer 16-17 år)
De tävlande delas in i viktklasser  

Så funkar det
Tävlingen utförs på en madrasserad matta, 8 x 8 m. De tävlande är indelade i viktklasser. Matchtid är tre minuter med möjlighet till två förlängningar om två minuter om inte matchen avgjorts innan dess. Är det fortsatt lika så kan vikt avgöra utgången om viktskillnaden tillräckligt stor, där den lättare då vinner. Om tillräcklig viktskillnad inte föreligger finns två olika avslut. Antingen blir det ytterligare en förlängning på två minuter och därefter ett slutligt beslut eller också så har man ett tävlingsmoment med breaking ”Tameshiwari” där de tävlande med olika tekniker slår sönder brädor. Den som slagit sönder flest brädor vinner. 

Tillåtna fighting-tekniker är slag mot kroppen men ej mot huvud, skrev och rygg. Sparkar är tillåtna mot hela kroppen utom mot knäled, rygg och skrev. Det är inte tillåtet att hålla fast eller knuffa motståndaren. 

Det är fyra kantdomare och en mattdomare som dömer matchen. De bedömer följande huvudsakliga händelser och delar antigen ut en halv poäng ”Waza-ari” eller en hel poäng ”Ippon”. Den som erhållit en hel poäng segrar. En teknik som tvingar ner en tävlande i mer än tre sekunder ger en full poäng och matchvinst. Så är även fallet om en tävlande förlorar sin kampvilja för mer än tre sekunder. Om en tillåten teknik tvingar ner en tävlande men denne inom tre sekunder är redo att fortsätta tilldöms motståndaren en Waza-ari. Om motståndaren erhållit så mycket skada att denne förlorar balansen utan att tvingas ner ska Waza-ari dömas. Vidare finns ett varningssystem där felaktigt utförda tekniker leder till varning. Flera varningar i samma rond beaktas vid domslutet. Om en tävlande diskvalificeras erhåller den andre tävlande automatiskt matchvinst.  

Fakta
”Kyoku” betyder ytterst, ”shin” betyder sanning eller verklighet och ”kai” sammanslutning eller att ansluta sig till. Fritt översatt blir Kyokushinkai ”Den yttersta sanningens sammanslutning”  

Grundaren av Kyokushin karate, Sosai Masutasu Oyama, föddes 1923 i Korea. Han började sin träning i kampsporter genom att träna kempo vid nio års ålder. Vid 15 års ålder flyttade han till Japan där han kom i kontakt med karate. Han tränade både Shotokan och Goju-ryu och redan som artonåring erhöll han Nidan (andra gradens svartbälte). Efter andra världskriget isolerade han sig på berget Minobu under det att han tränade hårt. Han deltog sedan i ”All Japan Championship Tournament” och vann överlägset. Efter denna händelse beslöt han att ägna hela sitt liv åt karate. Ännu en gång isolerade han sig, denna gång på berget Kiyozumi där han stannade i 18 månader. Allteftersom månaderna gick blev han både fysiskt och psykiskt starkare. Många timmar ägnades åt meditation och det var då han lade grunden till sin egen stil, Kyokushinkai

Länkar: 
Svenska Kyokushin och fullkontaktkarateförbundets hemsida

Matcher från det senaste SM:et hittar ni här

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss