Hoppa till sidans innehåll

Fallskärmshoppning

  • Uppdaterad: 2018-07-06 20:15
 

 

Klasser/grenar
Individuell precision och lagprecision

Så fungerar det
Precisionshoppning går ut på att landa på en exakt plats efter ett kort frifall genom att styra fallskärmen efter att den vecklat ut sig. Det handlar om att landa på en mätplatta som registrerar precisionen i landning i centimeters avvikelse från plattans centrum. Utövarna tävlar både i lag och individuellt.

Lagprecision: Laget består av tre personer där allas resultat räknas samman. Uthoppshöjden är 1 000 meter, men kan sänkas till 900 m av meteorologiska skäl. Lagtävlingen: Tävlingen består av åtta omgångar för alla lag, med minimum tre omgångar för godkänd tävling.

Individuell precision: Tävlingen består av tio omgångar för alla tävlande, med minimum tre omgångar för godkänd tävling. Resultaten från lagtävlingen räknas för de åtta första omgångarna. Därefter hoppar alla semifinal och final.

Tävlingen är öppen, det vill säga att även andra nationer än Sverige kan anmäla sig. Flygplanen startar på Enoch Thulins flygplats och hopparna landar på Exercisfältets idrottsplats i Landskrona.

Här kan du se en video om hur precisionshoppning går till>>

Fakta
Centrum på mätplattan är två centimeter och mätområdet går till 16 centimeter. De flesta hoppare slipar till hälen på skorna för att träffa bättre. Man hoppar ur flygplanet på 800-1 000 meters höjd och utlöser fallskärmen direkt. Fallskärmarna som används har en area på cirka 25 kvadratmeter.

Visste du att...
...precision är den största tävlingsformen för fallskärmshoppning och SM hölls för första gången 1965?
...fallskärmarna som används är designade för att flyga stabilt och för att landa nästan vertikalt? De är inte gjorda för att utlösas i full frifallshastighet utan hopparen utlöser fallskrämen direkt efter uthoppet.
...uthoppspunkten, spotten, är viktig för att få ett bra hopp? Den bedömer hopparen själv genom att beräkna vindens inverkan på hoppet och hålla reda på var man är genom att titta på marken.

Läs mer:
www.sff.se

Skribent: Calle Delling Andersson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss