Hoppa till sidans innehåll

Cricket (T20)

  • Uppdaterad: 17 APR 2019 15:05
 

 

Så fungerar det
Cricket är en brännbollsliknande sport som spelas på en ovalformad gräsplan, stor som ungefär 1-2 fotbollsplaner. Mitt på gräsplanen finns en gräsfri yta, pitch, som är cirka 20x2 meter. På varje kortsida av pitchen finns en s.k. grind som förenklat består av tre träpinnar nerslagna i marken. Man är elva spelare i varje lag som turas om att vara inne- och utelag, oftast en halvlek var. Det är bara som innelag man kan ta poäng, genom att dra nytta av hur man slår bollen över spelplanen. Slås bollen ut ur planen utan att studsa, får man 6 poäng. Studsar bollen innan den går ur planen, får man 4 poäng. Om bollen förblir inne i spelplanen, får innelaget poäng genom att spelarna springer mellan grindarna. Som utelag är målet att försöka bränna ut hela innelaget och att begränsa antalet poäng som innelaget tar. Det lag som gör flest poäng vinner.

Cricket kan spelas i olika format, där den största skillnaden är matchernas längd. I T20 formatet, som spelas under SM veckan för herrarna, pågår en match i ungefär tre timmar. Damernas final under SM veckan spelas i T10 formatet som tar ca 1,5 timme. Sedan finns också One-day cricket som tar ca sju timmar. Test cricket är den längsta varianten och spelas alltid i vita kläder och matcherna kan pågå i upp till fem dagar. Den typen av cricket spelas endast i de tolv bästa länderna i världen: Afghanistan, Australien, Bangladesh, England, Indien, Irland, Nya Zeeland, Pakistan, Sri Lanka, Sydafrika, Västindien och Zimbabwe.  Reglerna är i princip samma i alla utomhusformat, det är som sagt längden på matcherna som skiljer sig åt.

Fakta
Cricket har spelats sedan åtminstone 1500-talet och utövas i hela världen. Sporten är störst i asiatiska länder som Indien, Pakistan, Bangladesh, Afghanistan och Sri Lanka. Men även i andra delar av världen som England, Sydafrika, Västindien, och Australien är sporten mycket stor.

Faktum är att cricket är en av världens största sporter med över 2,5 miljarder fans och där cricketstjärnor som t.ex. Virat Kohli och MS Dhoni tjänar i klass med profiler som Usain Bolt, Kobe Bryant eller Neymar Jr. Ändå känner än så länge relativt få till sporten i Sverige, men kanske är detta nu på väg att ändras.

Visste du att...
...cricket är en av Sveriges snabbast växande sporter, från att ha haft 13 klubbar 2012 till dagens drygt 65 klubbar och cirka 3400 medlemmar? Många kommuner i landet har reagerat på den stora efterfrågan av sporten och visat stort intresse för att kunna erbjuda cricket. Det finns nu runt 25 cricketplaner runt om i landet och många fler är på gång. År 2019 blir ett historiskt år för cricket i Sverige.  Utöver herrarnas semifinaler och final i T20, kommer vi i år första gången någonsin även få se damernas final i T10 under SM veckan!

Läs mer
Cricketförbundet
Malmö cricket club

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss