Hoppa till sidans innehåll

Cricket (T20)

  • Uppdaterad: 2018-06-21 16:23
 

 

Så fungerar det
Cricket är en brännbollsliknande sport som spelas på en ovalformad gräsplan, stor som ungefär 1-2 fotbollsplaner. Mitt på gräsplanen finns en gräsfri yta, pitch, som är cirka 20x2 meter. På varje kortsida av pitchen finns en s.k. grind som förenklat består av tre träpinnar nerslagna i marken. Man är elva spelare i varje lag som turas om att vara inne- och utelag, oftast en halvlek var. Det är bara som innelag man kan ta poäng, genom att dra nytta av hur man slår bollen över spelplanen. Som utelag är målet att försöka bränna ut hela innelaget och att begränsa antalet poäng som innelaget tar. Det lag som gör flest poäng vinner.

Cricket kan spelas i olika format, där den största skillnaden är matchernas längd. I T20 pågår en match i ungefär tre timmar och det är detta format som är populärast i Sverige. Testcricket är den längsta varianten och spelas alltid i vita kläder (och ja, med tepauser) och matcherna kan pågå i upp till fem dagar. Den typen av cricket spelas endast i de tio bästa länderna, bland annat Australien, Indien och England. Cricket kan även spelas inomhus i idrottshallar i formatet six-a-side, där matcherna är max 35-40 minuter. Reglerna är i princip samma i alla utomhusformat, det är som sagt bara längden på matcherna som skiljer.

Fakta
Cricket har spelats sedan åtminstone 1500-talet och utövas i hela världen. Sporten är störst i asiatiska länder som Indien, Pakistan, Bangladesh, Afghanistan och Sri Lanka. Men även i andra delar av världen som England, Sydafrika, Västindien, och Australien är sporten mycket stor.

Faktum är att cricket är en av världens största sporter med över 2,5 miljarder fans och där cricketstjärnor som Virat Kohli och MS Dhoni tjänar i klass med profiler som Usain Bolt, Kobe Bryant eller Neymar Jr. Ändå känner än så länge relativt få till sporten i Sverige, men kanske är detta nu på väg att ändras.

Visste du att...
...cricket är en av Sveriges snabbast växande sporter, från att ha haft 13 klubbar 2012 till dagens drygt 60 klubbar och cirka 2 000 medlemmar? Många kommuner i landet har reagerat på den stora efterfrågan av sporten och visat stort intresse för att kunna erbjuda cricket. Det finns nu 22 cricketplaner runt om i landet och fler är på gång.

Läs mer:
www.swedishcricket.org

Skribent: Åsa Bergström
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss