Hoppa till sidans innehåll

Boule (precisionsskytte)

  • Uppdaterad: 2018-06-11 09:14
 

 

Så fungerar det
Boulesportens precisionsskytte är en egen individuell gren som spelas vid de internationella mästerskapen i trippel. Skyttet genomförs med duellskjutning. En skytteserie består av fem stationer. Vid varje station skjuter skytten från fyra avstånd: sex, sju, åtta och nio meter. Varje skott kan ge noll, ett, tre eller fem poäng förutom vid station fem då skotten ger noll, tre eller fem poäng.

Skytten står vid varje station inför en ny utmaning, där man på olika sätt ska träffa och stöta bort objekt som befinner sig innanför en ringmarkör. Vid de fyra första stationerna handlar det om att stöta ur ett målklot ur ringen utan att det egna skytteklotet lämnar den. Vid några av stationerna läggs hinderklot ut för att göra det svårare. Vid station fem ska skytten träffa ”lillen” (en mindre träkula) utan att skytteklotet lämnar ringen. Om två spelare får samma poäng vid duellskjutningen är det den spelare som har fått flest fempoängare i sin serie som vinner.

Fakta
Ett bouleklot ska vara av metall, väga 650-800 gram och ha en diameter på 70,5-80 millimeter. I singel och dubbel har varje spelare tre klot var, i trippel två. Det finns cirka 6 000 licensierade spelare i Sverige från 6 års ålder upp till 95 års ålder. I boule kan du tävla i trippel, dubbel, singel, mixed trippel, mixed dubbel och precisionsskytte. VM spelas i samtliga klasser utom mixed trippel. VM i dubbel och mixed dubbel arrangerades för första gången i april 2017. VM i trippel har spelats sedan 1959.

Håll koll på
Lucas Rudin – 2017 års tvåa i öppen klass och etta i juniorklassen. Då förra årets vinnare Patric Larsson inte ställer upp i år har Lucas goda chanser att vinna. Rickard Nilsson, vinnare 2014, 2015 och 2016, kommer även i år att ställa upp och kommer troligen ge Lucas en god match om guldet.

2017 års vinnare Jessica Johansson ställer upp även i år för att försvara sin SM-titel i precisionsskyttets damklass. Hennes motståndare i finalen 2017, Berit Sjöberg, ställer även hon upp och kanske kan vi få se en lika spännande final som i fjol.

Det var en spännande semifinal i juniorklassen 2017 med tre skyttar på höga poäng – Lucas Rudin, Hugo Åkesson och Sebastian Kallionpää. Alla tre ställer upp i år och det kan bli en av de mest spännande juniorfinalerna på länge. Det är också första gången som juniorklassen tävlar på SM-veckan.

Visste du att...
… den form av boule som spelas i Sverige kallas petanque?
… boule petanque spelas i ytterligare 90 länder?
… det finns fler licensierade petanquespelare i Frankrike än det finns ishockeyspelare i Kanada?
… världens första singel-EM arrangerades i Halmstad i november 2016?
… när Madagaskar vann herr-VM (trippel) i december 2016 bröt de Frankrikes svit om tio raka VM-guld?
… Sverige var två poäng ifrån en medalj när historiens första VM i mixed dubbel arrangerades i Belgien i april 2017?

Läs mer:
www.svenskboule.se

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss