Hoppa till sidans innehåll

Basket 3x3

  • Uppdaterad: 17 APR 2019 15:00
 

 

Så funkar det 
3x3 är gatans version av basket – lite enklare och mer avskalad, men hårdare och mer fysisk. Idrotten är skapad av det internationella basketbollförbundet FIBA för att locka ännu fler att spela basket. Med 3x3 vill man åt mer intensitet, mer teknik och fler individuella nummer, där varje spelares skicklighet får stor betydelse. 

Fakta 
Lagen, som består av tre spelare på plan och max en avbytare, tävlar mot varandra på en plan som är knappt hälften så stor som en vanlig basketbollplan (15 x 11 m). Lagen anfaller mot samma korg. I SM-slutspelet pågår matcherna i 10 minuter (effektiv tid) eller till ett av lagen nått 21 poäng. I grundserien i SM spelas matcherna 15 minuter ineffektiv tid eller först till 15 poäng. Lagen får 1 poäng för mål som görs innanför den yttre skottlinjen (i vanlig basket 3-poängslinjen) och 2 poäng för mål som görs utanför samma linje. 3x3 spelas med samma boll i alla klasser. 

Visste du att... 
...3x3 blir en ny OS-gren från och med Tokyo 2020? 
...SM i 3x3 avgörs för sjunde gången under SM-veckan? 
...spelformen 3x3 skapades 2007 av internationella basketförbundet FIBA och den första turneringen, efter dessa regler, genomfördes 2010? 
...3x3 är en sport som växer lavinartat och redan går under benämningen "The number 1 urban team sport in the world"?  

Läs mer: 
Här är en länk till basket 3x3s hemsida
Här kan du följa lagen

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss