Hoppa till sidans innehåll

Artistisk gymnastik (manlig)

  • Uppdaterad: 12 APR 2019 13:36
 

 

Klasser/grenar
Fristående, bygelhäst, ringar, hopp, barr och räck.

Så funkar det  
Under SM kommer en svensk mästare i mångkamp att koras, samt en vinnare i respektive gren. Fem seniorer går vidare till respektive grenfinal.  

Grenarna är: 
Fristående: Gymnasterna utför ett program, en serie bestående av volter och olika gymnastiska moment. Även balans- och styrkeövningar ingår. En serie ska vara maximalt 70 sekunder lång. 
Bygelhäst: Detta är kanske den tekniskt svåraste grenen. Det gäller att under ständig rörelse utföra övningar på hästens olika delar. Svårighetsgraden påverkas främst av hur händerna placeras: på byglarna, eller ”på lädret” utanför eller mellan byglarna. 
Ringar: Här varvas svingövningar med utmanande styrkekombinationer. Det klassiska korset finns idag i många varianter och de allra främsta ser ut att upphäva alla tyngdlagar när de visar vad de kan i denna gren. 
Hopp: Detta är den snabbaste grenen där man efter ett anlopp på 25 m utför ett hopp med handisättning på den 135 cm höga hästen. Höga och långa hopp eftersträvas och landningar utan steg avgör oftast denna gren. 
Barr: Även om barr kallas stödgren har svingövningar på senare tid blivit allt vanligare. Gymnasterna ska utföra både stödjande och hängande övningar över och under de två parallella holmarna. 
Räck: Denna gren brukar vara den mest spektakulära på grund av de flygelement som utförs. Att släppa greppet om stången, utföra en volt med eller utan skruv, och åter ta tag är idag obligatoriskt. 

Fakta 
Manlig artistisk gymnastik är en olympisk gren, med lång internationell och nationell tradition och som har utförare över hela världen. I dagsläget tävlar cirka 500 personer i Sverige i grenen manlig artistisk gymnastik.

Håll koll på
… David Rumbutis, All Star Gymnastics, tävlade under 2018 sitt första senior-SM och tog då hem guldet i mångkampen. Kan absolut göra en favorit i repris. 
…Karl Idesjö, Hammarbygymnasterna, kan utmana till guldet i ett flertal redskap och i mångkampen om hans bygelserie går bra. Hans serier i barr och räck håller riktigt hög klass – senast i maj var han fyra i barr på världscup.
…Henrik Schröder, Hammarbygymnasterna. Han är en jämn mångkampare med fin stil som signum. Kan utmana till medalj i mångkampen. 
… Kim Wanström, Hammarbygymnasterna, som är en jämn mångkampare med ett mycket fint fristående. Kim har en fjärde plats från Ungdoms-OS.
… Tony Do, Motus Salto och William Broman, Hammarbygymnasterna, som kan utmana till medaljer i ett flertal redskap. William Broman har dessutom över 150 000 följare på Instagram.

Visste du att... 
… på internationell nivå är tävlingsordningen alltid densamma och aktiverar kroppens muskler i optimal ordning. Ordningen är fristående, bygel, ringar, hopp, barr och räck?  
…många av de som tävlar på SM och tillhör landslaget, tränar mellan 25-30 timmar i veckan?  
… sedan tre år finns det en ”masterklass” där äldre gymnaster kan tävla? 

Länk  
Här beskrivs vad manlig artistisk gymnastik är

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss