Hoppa till sidans innehåll

Artistisk gymnastik (kvinnlig)

  • Uppdaterad: 12 APR 2019 13:42
 

 

Klasser/Grenar 
Hopp, barr, bom och fristående. 

Så funkar det  
Under SM kommer en svensk mästare i mångkamp att koras, samt vinnaren i respektive gren. I mångkampen är det även en lagtävling där fem gymnaster representerar respektive förening och de tre högsta poängen ingår i slutpoängen. Åtta gymnaster går vidare till respektive grenfinal.  

Grenarna är: 
Hopp: Gymnasterna springer fram mot en 20 cm hög satsbräda och utför övningar över ett hoppbord där det gäller att ”spika” landningen. 
Barr: Barren är försedd med mycket elastiska runda holmar. I barren svingar sig gymnasterna runt holmarna och förflyttar sig mellan dem genom olika flygelement, där de åtta svåraste övningarna räknas. 
Bom: Bom är en gren med mycket akrobatik som utförs uppe på en 10 cm smal bom. En bomserie består av många avancerade hopp och volter. Nästan allt som går att utföra på golvet går också att utföra på bommen, eller som in- och avhopp. 
Fristående: Friståendeytan består av ett 12x12 m stort golv som är konstruerat av fjädrar. Utöver volter består fristående av dans till musik med akrobatiska moment. 

Fakta 
Kvinnlig artistisk gymnastik är en olympisk gren, med lång internationell och nationell tradition och som har utförare över hela världen. I dagsläget tävlar cirka 2000 personer i Sverige i grenen kvinnlig artistisk gymnastik.  

Håll koll på
… Jonna Adlerteg Eskilstuna GF, har många internationella framgångar och så sent som i våras var hon i final i barr på EM där hon slutade på en fjärdeplats. Under året som gått har Jonna tagit sig till både VM-final och satt ett nytt personligt rekord i barr – något som bådar gott inför SM.
… Izabella Trejo gjorde debut på EM i artistisk gymnastik tidigare i år. Svenskan bor och tränar i Kalofornien men tävlar numera för svenska All Star Gymnastics. Fristående är hennes favoritgren men hon har mångkampen i sikte.

Visste du att... 
… bommen är 10 cm smal, 120 cm hög och 5 m lång? 
…när man ”spikar en landning” så står gymnasten helt stilla utan att ta några steg?  
... ändringar i det nationella och internationella regelverket har medfört att gymnasternas medelålder har höjts under de senaste åren. På OS i Rio var medelåldern 19 år och den äldsta gymnasten som tävlade har passerat 40-årsstrecket? 

…de som tävlar på SM och är på den högsta nivån tränar mellan 20-30 timmar i veckan? 

Länkar
Här beskrivs vad kvinnlig artistisk gymnastik är

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss