Hoppa till sidans innehåll

Wakeboard

  • Uppdaterad: 17 APR 2019 11:36
 

 

Klasser/Grenar
Wakeboard (kabel)  

Så funkar det 
Wakeboard kan förklaras som en korsning mellan snowboard och vattenskidor där man använder en snowboardliknande bräda och åker efter en båt eller bakom en kabel med en lina som vid vattenskidåkning. Sporten har sitt ursprung i USA där vågsurfarna i början på 80-talet började använda sina surfbrädor och en vattenskidlina för att åka bakom en båt de dagar då vågorna inte var tillräckligt stora att surfa på. Så småningom utvecklades det mindre brädor med bindningar som fungerade bättre bakom båten än de stora surfbrädorna och så var wakeboardsporten född. Åkarens prestation bedöms av tre domare sittande i båten eller från land vid åkning bakom kabel. Både de tekniska och artistiska aspekterna bedöms och högst poäng får den som bäst utför de svåraste/snyggaste tricken med så hög höjd som möjligt varvat med både rotations-trick, grepp, volter och åkning över olika rails och andra hinder. Ett välkomponerat tävlingsåk ska innehålla så många olika ingredienser som möjligt. 

Fakta 
Svenska Vattenskidförbundet bildades lördagen den 12 maj 1962 och antalet medlemsklubbar var den 31 december 1962 åtta stycken. SVWF består idag av cirka 8000 medlemmar fördelat på 68 klubbar och fem distrikt. Wakeboardsporten kom till Sverige i början på 90-talet och har växt sig stor här. 1995 hölls den första tävlingen och 1999 fick Skandinavien sin egen proffstour, GUL Scandinavian Wakeboard Series. 

Visste du att... 
… cirka 30 millioner människor runt om i världen åker årligen och regelbundet både wakeboard och vattenskidor. Vattenskidor som sport var inkluderat vid OS 1972! 
… vattenskid- och wakeboardsportens grundare var svenskättlingen Ralph Samuelson som 1922 använde två plankor och en vanlig tvättlina för att åka på vattnet bakom en båt! 
… världsrekordet för flest antal åkare bakom en och samma båt sattes 2012 i Australien och är smått fantastiska 145 stycken! 

Läs mer:
Malmö wake park
Malmö wake parks facebooksida 

Svenska vattenskid- och wakeboardförbundets hemsida
Svenska vattenskid- och wakeboardsförbundets facebooksida

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss