Hoppa till sidans innehåll

Tyngdlyftning

  • Uppdaterad: 17 APR 2019 15:20
 

 

Klasser/Grenar 
I tyngdlyftning tävlar man i delgrenarna ryck och stöt. 

Så funkar det 
I ryck ska stången lyftas i ett enda moment från lyftplanet upp över lyftarens huvud till helt sträckta armar, antingen genom utfall eller genom böjning av benen. Stången ska därefter hållas i orörlig slutställning med armar och ben utsträckta och fötterna på samma linje tills domarna ger signal för nedtagning. 

I stöt ingår flera steg. Först håller lyftaren ett axelbrett grepp och lyfter i ett moment upp till axlarna, antingen genom utfall eller genom böjning av benen. I nästa moment hålls stången vilande på nyckelbenen/axlarna med fötterna på samma linje med utsträckta ben. Stången stöts sedan upp vertikalt till fullständigt sträckta armar genom att böja och sedan sträcka på benen. Fötterna återförs till samma linje med armar och ben sträckta tills lyftaren får domarnas signal till nedtagning. 

När tävlingarna är över koras en svensk mästare i ryck, en i stöt samt en för de sammanlagda resultaten från grenarna. 

Fakta 
Tävlingen sker på ett kvadratiskt lyftflak med fyra meter långa sidor. Damerna tävlar med en stång som väger 15 kg, är 2010 mm lång med en diameter på 25 mm som har gul färgmarkering. Herrarna tävlar med en stång som väger 20 kg och är 2200 mm lång med en diameter på 28 mm och har blå markering. 

Tävlingen döms av tre domare som är placerade på en linje sex meter ifrån lyftflakets mittpunkt. Vikten ska hela tiden ökas, den lyftare som tar lägsta vikten börjar. Minsta ökning av vikten är ett kilo.  

Håll koll på
Angelica Roos, Mossebergs AK (Göteborg). Angelica har till hört den svenska eliten i många år och nästan lika många år Europaeliten. Bronsmedalj på EM förra året och en sjunde plats i år. Angelica var också med på OS i Rio. Angelica fortsätter sin satsning, nu med sikte på OS 2020. SM är ytterligare en viktig tävling. Hårdast motstånd får hon från landslagskompisen Cecilia Landgren.

Meriter: 31 landskamper, 10 SM-tecken, 53 svenska seniorrekord
Svenska rekord: Ryck 81 kg, Stöt 103 kg, Totalt 184 kg, (samtliga rekord Angelica Ross).

Patricia Strenius, Nordic AK. Hon är 29 år. Tävlar i klass 76 kg, som avgörs på söndag den 30 juni.
Patricia är för närvarande vår bästa och mest meriterade lyftare. Hon blev Europamästare förra året och bronsmedalj i år på EM. Patricia är outstanding i sin klass, det finns ingen som kan hota henne.
Patricias stötresultat, 133 kg i klass 71 kg, är det mesta en kvinna från Norden har klarat av. Hennes mål är att kvala till OS 2020.

Meriter: 11 landslagsuppdrag, 2 SM-tecken, 31 svenska rekord
Svenska rekord: Ryck 102 (svensk standard), Stöt 132, Totalt 233. Patricia har svenskt rekord i ryck och stöt.

Stefan Ågren, 30 år, Fyshuset SKG. Har tidigare bland annat tävlat i Styrkelyft. Stefan har tillhört den svenska eliten i ett antal år med medaljer från NM och framskjutna placeringar på EM. Stefan är överlägset bäst i sin klass och bör defilera hem SM-medaljerna. Han tävlar i den näst tyngsta klassen, 109 kg.

Meriter: 8 landskamper, 3 SM-tecken
Svenska rekord: Ryck 158, Stöt 195, Totalt 352

Hampus Lithén, Trosa AIF. Tävlar i herrarnas tyngsta klass +109 kg söndag den 30 juni. Hampus är 27 år. Han har tillhört svensk elit i några år. Har tidigare tävlat i amerikansk fotboll. Hampus tillhör 200-kilos klubben, det vill säga han har stött 200 kg eller mer. Han utmanas av Tidigare landslagslyftaren Ragnar Öhman, som gör en come-back. Ragnar är också en 200-kiloslyftare och är han i god form kommer han att pressa Hampus.

Meriter: 5 landskamper, 1 SM-tecken
Svenska rekord: Ryck 165, Stöt 204, Totalt 368

Visste du att... 
... fram till år 1921 användes kulstång på SM? Sedan år 1922 har endast skivstång använts. 
... Sundbybergs TK arrangerade SM 20 år i rad mellan åren 1964-1983? 
... Björn Falkland, Trelleborg, har vunnit flest SM? 14 stycken. 

Läs mer: 
Svenska tyngdlyftningsförbundets hemsida   

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss