Hoppa till sidans innehåll

Truppgymnastik

  • Uppdaterad: 2018-05-16 14:03
 

 


Så fungerar det

Truppgymnastik består av tre grenar – fristående, trampett och tumbling. I fristående utför laget ett koreograferat program som strävar efter att visa upp samtidighet, utstrålning och gymnastiska övningar. Alla gymnaster som ska tävla i tumbling och trampett måste även vara med i fristående.

I tumbling och trampett handlar det om svindlande volter i hög hastighet. I tumbling genomför sex gymnaster tre voltserier av olika svårighetsgrad på ett golv med svikt i. Golvet är två meter brett och 15 meter långt. I trampett ska sex gymnaster visa upp tre olika volter på trampett med eller utan hoppbord, allt till häftig musik framför fullsatta läktare. Domarna bedömer svårighetsgrad, komposition och utförande.

Fakta
Truppgymnastik är Sveriges största gymnastikdisciplin med 30 000 tävlingslicenserade gymnaster. Tävlingarna har tre klasser – damer, herrar och en mixad klass. Truppgymnastiken är fortfarande ung (de första officiella tävlingarna hölls först år 1980) och växer stadigt med tusentals utövare varje år. Sverige tillhör toppnationerna. På EM i truppgymnastik 2016 vann Sverige damklassen och mixedklassen och kom tvåa i herrklassen. Det bästa resultatet någonsin på ett EM!

Håll koll på
Herr: Det kan bli en spännande tävling i herrklassen med rekordmånga deltagande lag. Regerande mästare är KFUM från Stockholm, och Brommagymnasterna är säkerligen sugna på att ta tillbaka SM-bucklan. Stockholmslagen utmanas av lagen från Örebro och Skåne.

Dam: Förra året vann Örebro GF-KIF före Vikingarna från Lidingö. Senast lagen möttes var på NM i november 2017 och då var det Vikingarna som drog det längsta stråt. Damtävlingen har hög konkurrens och det kan bli fler lag som gör upp om titeln.

Visste du att...
... SM-tävlingarna fungerar som uttagning till landslagen? Här avgörs vilka som kommer att tävla på EM i Portugal i oktober.
... i år ser vi en stor ökning i antalet herrlag som har anmält sig till SM? Det innebär att en kvaltävling till finalen kommer att genomföras.
... i trampett kan de skickligaste gymnasterna göra mycket avancerade volter? Exempelvis trippla volter med två och en halv skruv.
... i trampett snurrar de bästa gymnasterna sina volter med tyngdpunkten runt fem meter över golvet?
... internationellt kallas truppgymnastik för TeamGym?

Läs mer:
www.gymnastik.se

Det här är truppgymnastik>>

 

 

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss