Hoppa till sidans innehåll

Truppgymnastik

  • Uppdaterad: 17 APR 2019 15:18
 

 

Klasser/Grenar
Dam, 
Herr & Mixad klass.
Fristående, Trampett & Tumbling.

Så funkar det 
I fristående utför laget ett koreograferat program som strävar efter att visa upp samtidighet, utstrålning och gymnastiska övningar. Alla gymnaster som ska tävla i tumbling och trampett måste även vara med i fristående. 

I trampett och tumbling handlar det om svindlande volter i hög hastighet. I trampett ska sex gymnaster visa upp tre olika volter på trampett med eller utan hoppbord, allt till häftig musik framför fullsatta läktare. I tumbling genomför sex gymnaster tre voltserier av olika svårighetsgrad på ett golv med svikt i. Golvet är två meter brett och 15 meter långt. Domarna bedömer svårighetsgrad, komposition och utförande. 

Fakta 
Truppgymnastik är Sveriges största gymnastikdisciplin med 30 000 tävlingslicensierade gymnaster. Tävlingarna har tre klasser, damer, herrar och en mixad klass. Truppgymnastiken är fortfarande ung (de första officiella tävlingarna hölls först år 1980) och växer stadigt med tusentals utövare varje år. Sverige tillhör toppnationerna. På EM i truppgymnastik 2016 vann Sverige damklassen och den mixade klassen och kom tvåa i herrklassen, vilket är det bästa resultatet någonsin på ett EM. 

Håll koll på
Herr: Det kan bli en spännande tävling där det i år deltar fyra herrlag. Regerande mästare är Brommagymnasterna, som förra året vann över KFUM, vinnarna året innan dess. Båda Stockholmslagen är säkerligen sugna på att ta hem SM-bucklan – men utmanas av lagen från Örebro och Skåne. 

Dam: Damtävlingen har hög konkurrens och det kan bli fler lag som vill vara med och göra upp om titeln. Förra året vann Örebro GF-KIF sitt andra raka guld, bara tre tiondelar före GT Vikingarna från Lidingö. Det lär bli en jämn tävling även i år där vi även ska ha ögonen på hemmalaget Motus-Salto.

Visste du att... 
... i trampett kan de skickligaste gymnasterna göra mycket avancerade volter, till exempel trippla volter med två och en halv skruv? 
... i trampett snurrar de bästa gymnasterna sina volter med tyngdpunkten runt fem meter över golvet? 
... internationellt kallas truppgymnastik för TeamGym? 

Länk:  
I filmerna beskrivs truppgymnastik: 
https://www.youtube.com/watch?v=uvjNs9ShRko   
https://youtu.be/0gswfky3O78  

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss