Hoppa till sidans innehåll

Tricking

  • Uppdaterad: 17 APR 2019 15:18
 

 

Så funkar det 
I tricking tävlar deltagarna en mot en i ett så kallat battle genom att göra olika tricks och ”combos” (kombinationsserie). Det gäller att överträffa motståndaren genom att göra ännu svårare, snyggare och kreativare tricks/combos. En lyckad combo består oftast av en svår serie med volter från gymnastiken, rotationssparkar från kampsporten, powermoves från breakedance som flyter ihop till något man inte tror är möjligt. Efter avslutat battle räknar publiken ner från tre och därefter pekar domarna på den deltagare som vunnit battlet. Den som vinner sitt battle går vidare till slutspelsträdet. För att vinna krävs att man vinner åttondelsfinal, kvartsfinal, semifinal och slutligen finalen. 

Fakta  
Sommarens SM är det sjätte officiella mästerskapet i tricking. En ensam vinnare utses och denne tar hem titeln ”Sveriges bästa trickare”. Tricking utvecklas fortfarande snabbt som sport och det kan hända att en tävlingsdeltagare visar upp ett helt nytt trick, som ingen tidigare gjort, under en tävling. Det bemöts vanligen med jubel och stående ovationer från såväl publik som domare och motståndare. Tricking är som störst i USA, där sporten har sina rötter, men växer runt om i hela världen. Sedan 2010 har sporten blivit stor även i Asien, där är trickingen mer kampsportsinfluerad. Trickingtävlingar blir allt vanligare, men det är fortfarande "gatherings" som lockar utövarna mest för att träna ihop och utvecklas. Ett gathering kan ses som ett rörelsekonvent med träning, workshops och ibland även någon tävling och/eller uppvisning. 

Håll koll på
Årets SM i tricking har lockat till sig flera nya ansikten samtidigt som det är många veteraner inom sporten som kvalar in. Detta SM är definitit upplagt för att bli ett ”game of thrones” där den nya generationens trickare vill ta titeln från den gamla, kommer de att kunna försvara sig? Vem vinner slutbattlet?

Visste du att... 
… vinnaren får ett mästarbälte likt de som finns inom boxning och kampsport. 
… Sverige var först i världen med att officiellt erkänna tricking som sport. 
… kvalet till SM görs online. Deltagarna klipper ihop sina bästa tricks och skickar in i ett videokval.  

Länk
Här visas en dokumentär om tricking

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss