Hoppa till sidans innehåll
Foto: CARL SANDIN

Trampolin

  • Uppdaterad: 17 APR 2019 15:17
 

 

Klasser/Grenar
Individuell trampolin, synkron trampolin och DMT (dubbel mini trampolin).

Så funkar det 
I alla tre grenar gäller det för gymnasten att utföra så stilrena, höga, kontrollerade och svåra övningar som möjligt. Det ställer höga krav på styrka, smidighet och koordination. I alla tre grenar bedöms gymnasternas utförande och svårighetsgrad.

En trampolintävling består av tre serier, två i kvalomgången och en i finalomgången. Varje serie består av tio olika hoppövningar som måste utföras efter varandra. I den första serien räknas svårighetsgraden för fyra av seriens tio övningar, i de andra serierna räknas alla övningars svårighetsgrad. I synkron trampolin utför två gymnaster exakt samma övningar på varsin trampolin. Målet är att göra det så synkroniserat som möjligt, det är gymnasternas träff i trampolinduken som räknas. Det här är en spektakulär gren som uppskattas även av publik som inte är så tekniskt insatt. DMT har stora likheter med vanlig trampetthoppning. Gymnasten springer fram till redskapet och landar i en landningsmatta. Den stora skillnaden mot vanlig trampetthoppning är att gymnasten utför två övningar istället för en. Det vanligaste är att gymnasten gör en övning upp på redskapet och därefter en övning ner i mattan. 

Fakta 
Trampolin är en relativt liten, men växande, tävlingsgren med runt 620 tävlingsgymnaster i Sverige. VM genomfördes första gången 1964 men det var först på 80-talet som grenen fick fäste i Sverige. En trampolin har totalt 118 fjädrar, vilket gör att gymnasterna på SM kan hoppa 8-9 m upp i luften. 

Håll koll på
Lina Sjöberg, regerande världsmästarinna i DMT med framskjutna placeringar internationellt även i individuell trampolin – tävlar i både och på årets SM. Lina har åtta raka SM-guld i DMT på meritlistan och kommer bara dagar innan SM att tävla på Europeiska Spelen i trampolin, men hur står hon sig nationellt i individuell trampolin?
Måns Åberg och Jonas Nordfors är synkronparet som tagits ut för att representera Sverige i Europeiska Spelen och de har båda tidigare vunnit SM i både individuell och synkron trampolin och finns med på den internationella arenan. Jonas Nordfors har också lyckats med bedriften att samma år vinna SM-guld i samtliga tre discipliner samma år.
Elis Torhall vann kvalet i Göteborg, är yngst bland alla tävlanden på parkour-SM och fjolårets vinnare. Kommer han kunna försvara titeln på SM 2019 när även veteraner som tidigare vinnaren Oscar Karlsson gör comeback?

Visste du att... 

... årets SM är kvaltävling till VM? Så räkna med fina prestationer! 
... trampolinerna i den synkrona hoppningen står två meter isär? Under seriens gång är det omöjligt för en gymnast att se vad partnern gör. Istället sänker eller höjer de sin kroppshöjd helt beroende på vad de hör. 
... de bästa svenska gymnasterna får ihop 23-24 volter och upp till 15 hela skruvar i en serie? 
... när trampolinhopparen lämnar hoppduken så är det i en hastighet av upp till 34 km/h?

Läs mer: 
www.gymnastik.se  

Här är två filmer som kan öka förståelsen för sporten. (Observera att tumbling inte ingår i SM-veckans program)
Film 1
Film 2

Här ser du Lina Sjöberg och Jonas Nordfors hoppa DMT på EM i april 2017, där de tog brons respektive silver

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss