Hoppa till sidans innehåll

Trampolin

  • Uppdaterad: 2018-05-16 13:47
 

 


Så fungerar det

Trampolin består av grenarna individuell trampolin, synkron trampolin och DMT (dubbel mini trampolin). I alla tre grenar gäller det för gymnasten att utföra så stilrena, höga, kontrollerade och svåra övningar som möjligt. Det ställer högra krav på styrka, smidighet och koordination. I alla tre grenar bedöms gymnasternas utförande och svårighetsgrad. En trampolintävling består av tre serier, två i kvalomgången och en i finalomgången. Varje serie består av tio olika övningar (hopp) som måste utföras efter varandra. I den första serien räknas svårighetsgraden för fyra av seriens tio övningar, i de andra serierna räknas alla övningars svårighetsgrad. I synkron utför två gymnaster exakt samma övningar på varsin trampolin. Målet är att göra det så samstämmigt som möjligt, det är gymnasternas träff i trampolinduken som räknas. Det här är en spektakulär gren som uppskattas även av publik som inte är så tekniskt insatt.

DMT har stora likheter med vanlig trampetthoppning. Gymnasten springer fram till redskapet och landar i en landningsmatta. Den stora skillnaden mot vanlig trampetthoppning är att gymnasten utför två övningar istället för en. Det vanligaste är att gymnasten gör en övning upp på redskapet och därefter en övning ner i mattan.

Fakta
Trampolin är en relativt liten, men växande, tävlingsgren med runt 620 tävlingsgymnaster i Sverige. VM genomfördes första gången 1964 men det var först på 80-talet som grenen fick fäste i Sverige. En trampolin har totalt 118 fjädrar, vilket gör att gymnasterna på SM kan hoppa 8-9 meter upp i luften.

Håll koll på
Regerande mästare herrar: Individuell trampolin – Jonas Nordfors, Synkron trampolin – Jonas Nordfors och Måns Åberg, DMT – Jonas Nordfors.

Regerande mästarinnor damer: Individuell trampolin – Hanna Rydén, Synkron trampolin – Lina Sjöberg och Hanna Rydén, DMT – Lina Sjöberg.

Lina Sjöberg från Uppsala GF tog i april brons på EM i DMT och tog sig till semifinal i individuell trampolin. Hon har sju raka SM-guld på meritlistan och är den enda kvinnan som har tävlat med en trippelvolt upp på redskapet. Lina kommer att tävla i VM i november.

Jonas Nordfors från Upplands Väsby. Han tog överraskande EM-silver i DMT i april, även om det är grenen trampolin han satsar mest på. Möjligt är att vi får se hela fem trippla volter på raken i Jonas serie på SM. Det har ingen svensk tidigare tävlat på. Jonas har SM-guld i trampolin från 2008, 2011, 2014, 2016 och 2017.

Visste du att...
... årets SM är kvaltävling till VM? Så räkna med fina prestationer!
... trampolinerna i den synkrona hoppningen står två meter isär? Under seriens gång är det omöjligt för en gymnast att se vad partnern gör. Istället sänker eller höjer de sin kroppshöjd helt beroende på vad de hör.
... de bästa svenska gymnasterna får ihop 23-24 volter och upp till 15 hela skruvar i en serie?
... när trampolinhopparen lämnar hoppduken så är det i en hastighet av upp till 34 km/h?

Läs mer:
www.gymnastik.se

Se gärna denna "kortfilm" från VM 2014 som kan öka förståelsen för sporten. (Observera att tumbling inte ingår i SM-veckans program)>>

Här ser du Lina Sjöberg och Jonas Nordfors hoppa DMT på EM i april 2017, där de tog brons respektive silver>>

 

 

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss