Hoppa till sidans innehåll

Surfski

  • Uppdaterad: 17 APR 2019 15:16

 

 

Så funkar det
Enkelt uttyckt kan man säga att surfski är en typ av kajak som surfar på vågor och på så vis kan komma upp i höga hastigheter!

Surfski är en tävlingskajak för havsmiljö. Den snabbaste paddlaren är den som bemästra och nyttja förhållandena på bästa sätt. Genom att surfa på vågorna och med hjälp av farten vågorna bär med sig, kan man ”plocka” fler vågor och komma upp i höga hastigheter. En snabb surfskipaddlare paddlar snabbare än vad man gör på sprinttävlingar i vanliga tävlingskajaker. Surfskipaddlare föredrar att paddla med vågorna, så kallat Downwind (DW). Distansen på SM är 15-25 km (10-15 km för ungdom) beroende på vind och vågriktning.

Fakta 
En surfski är mellan 550-650 cm lång, 42-55 cm bred och väger 9-14 kg. Öresund, syd- och västkusten har världsklassförhållande för surfski med höga vågor och nästan alltid vindar. I Öresund kommer paddlarna upp i farter upp till 23 km/h. Surfski är surfing, adrenalin, träning och action. Tävlingen Surfski-SM (Wave Challenge) har körts i Helsingborg sedan 2010 och i Sverige finns det cirka 2 500 surfskipaddlare. 

Visste du att... 
...den första surfskin tillverkades i trä av Harry McLaren i Australien redan 1912? 
...den första surfski-tävlingen hölls 1958 i Port Elizabeth, Sydafrika? I Molokai på Hawaii arrangerades den första VM-tävlingen 1972. 
... En surfski är mellan 5,10 m – 6,50 m lång och väger mellan 10-15 kg.
... Skåne är utmärkt för surfskipaddling då vi har både syd och västkust med bra förhållanden för paddling. Det går alltid att hitta något ställe med rätt vind.
... Det går bra att paddla på vintern- men rätt utrustning kan vi köra även vid 0-grader i vattnet
... Vid rätt förhållanden går det att komma upp i hastigheter mellan 25-30 km/h
... Det finns stora möjligheter att uppnå maxpuls utan att ens tänka på det vid surfskipaddling
... Vingpaddeln som alla surfskipaddlare har är en svensk uppfinning.
... Surfski Open har 4 tälvingar per år och SM i Malmö är en av dem.

Alla kan börja paddla surfski! Kom förbi oss så berättar vi mer! Bortsett från att vi är på Posthusplatsen under SM, finns vi även på Malmö Kanotklubb vid Malmöhus slott!

Tänk på att börja med en bredare stabil surfski och paddla på känt vatten 

Läs mer: 
Om Surfski
Surfski under SM-veckan 
Surfski Open och andra tävlingar i Norden  

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss