Styrkelyft - Riksidrottsförbundet
Hoppa till sidans innehåll

Styrkelyft

  • Uppdaterad: 2018-06-21 16:33
 

 


Så fungerar det
Klassisk Styrkelyft. Enskilt i grenarna knäböj, bänkpress, och marklyft. Tre försök i varje gren. I klassiskt styrkelyft är det inte tillåtet att använda exempelvis stödjande trikå, bänkpresströja och knälindor, som är tillåtet i utrustad styrkelyft.

Ofta kör en grupp med lyftare i samma viktklass tillsammans, men det kan se olika ut beroende på antal deltagare – man kan ha max 14 lyftare i en startgrupp. Alla kör sitt första lyft enligt viktordningen, dvs den som valt lättast ingångsvikt lyfter först, därefter sitt andra och sen sitt tredje. Lyftare bestämmer själv i samråd med sin coach hur mycket man höjer till nästa lyft och lämnar en lapp till sekretariatet.

Det finns tre domare på plats och nu på SM har vi även två domare som agerar jury. Domarna bedömer så att lyftet utförs enligt reglerna, t.ex. ska en knäböj vara tillräckligt djup. Ett godkänt lyft måste godkännas av minst två domarna.

Klassisk bänkpress innebär att man då enbart tävlar i bänkpressgrenen.

Man tävlar separat kvinnor och män och i respektive viktklass. Vinner gör den med högst totalvikt (sitt maxlyft i knäböj, bänkpress och marklyft).

Fakta
Det finns omfattande regler och bestämmelser kring sporten, inte minst avseende den klädsel lyftaren bär, och det är reglerat bland annat hur breda och långa handledslindorna får lov att vara. Flaket som lyftarna lyfter på ska vara minst 2,5 x 2,5 m.

Man ska också uppföra sig ordentligt som lyftare – om du exempelvis svär så länge du är på flaket (vilket lätt händer om man missar ett lyft) får du en varning av huvuddomaren. Huvuddomaren är ansvarig för att ha koll så stången är lastad med rätt vikt och är den som signalerar till speakern att flaket är redo för kommande lyftare.

Visste du att...
...till SM-veckan 2018 kommer vi även att ha med parabänk som tävlar i enbart bänkpress, och special olympics som tävlar i styrkelyft? Parabänkpress fungerar som vanlig bänkpress, men det finns särskilda regler kring hur bänken ser ut och domarna som dömer måste ha särskild utbildning och kompetens. Special olympics styrkelyft fungerar som vanligt med undantag att lyftaren får ha sin coach med in på flaket.

Läs mer:
Hemsida: www.styrkelyft.se
Instagram @styrkelyftförbundet
Facebook https://www.facebook.com/styrkelyftforbundet/
https://www.facebook.com/StyrkelyftMasterskap/

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss