Hoppa till sidans innehåll

Rytmisk gymnastik

  • Uppdaterad: 17 APR 2019 15:14
 

 

Så funkar det  
I rytmisk gymnastik utförs program till musik där gymnasten använder sig av olika handredskap. De fem handredskapen är rep, tunnband, boll, käglor och band. Under alla program ska handredskapet vara i ständig rörelse samt i harmoni med det gymnastiska och musikaliska utförandet. Handredskapet ska hanteras så att det befinner sig i gymnastens händer, på kroppen, på golvet eller i luften.  

Inom rytmisk gymnastik finns både individuella tävlingar och tävlingar i trupp om fem gymnaster. I Norden tävlas det även inom en relativt ny gren som kallas duo/trio (DT) där två till tre gymnaster framför ett program med valfritt redskap. I Sverige finns även klassen quattro där fyra gymnaster ingår, och som tillsammans med duo/trio bildar tävlingsformen DTQ. 

I de individuella tävlingarna använder gymnasterna fyra av fem handredskap. I seniorklassen ingår aldrig redskapet rep. I trupp används tre av de fem handredskapen, ett i det första programmet och två under det andra programmet. 

Fakta 
Rytmisk gymnastik är en olympisk gren, med lång internationell och nationell tradition och som har utförare över hela världen. I dagsläget tävlar cirka 400 personer inom Sverige i rytmisk gymnastik.  

Håll koll på
… Cassandra Pettersson från Örnsköldsvik är med sina åtta raka segrar vi nationella tävlingar storfavorit även i år.
… Alva Svennbeck, GF Uppsalaflickorna, har kapacitet för vinst och har visat sig stark nu på våren – både nationellt och internationellt.

Några intressanta förstaårsseniorer är Maja Svensson, Stråssa GF och Meja Engdahl Petersson, Landskrona. Vi ska heller inte räkna bort gymnaster som Polina Golikova, Stråssa GF och Evelina Gommel, GF Uppsalaflickorna.

I lagtävlingen är Örnsköldsvik regerande mästare. GF Uppsalaflickorna har i år ett mycket starkt och komplett lag och bör vara ett förhandstips tillsammans med Stråssa GF.

I den för norden unika tävlingsformen DTQ, (DuoTrioQuattro), är Alma Wikström och Cassandra Pettersson från Örnsköldsvik favoriter. Men även Marlene Vaidla och Ellen Kastensson från GF Uppsalaflickorna samt Nevis RGKs duo med Agnes Elg Appelros och Nicoline Sachmann är intressanta.

Visste du att... 

… kasten är avancerade och når så högt som tio meter upp i luften?  
… bandet, som är en av grenarna, är cirka sex meter långt?  

Länk:  
Här är ett exempel på hur rytmisk gymnastik kan se ut  

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss