Hoppa till sidans innehåll

Rytmisk gymnastik

  • Uppdaterad: 2018-06-15 16:30
 

 

Så fungerar det
I rytmisk gymnastik utförs program till musik där gymnasten använder sig av olika handredskap. De fem handredskapen är rep, tunnband, boll, käglor och band. Under alla program ska handredskapet vara i ständig rörelse samt i harmoni med det gymnastiska och musikaliska utförandet. Handredskapet ska hanteras så att det befinner sig i gymnastens händer, på kroppen, på golvet eller i luften.

Inom rytmisk gymnastik finns både individuella tävlingar och tävlingar i trupp om fem gymnaster. I Norden tävlas det även inom en relativt ny gren som kallas duo/trio (DT) där två till tre gymnaster framför ett program med valfritt redskap. I Sverige finns även klassen quattro där fyra gymnaster ingår, och som tillsammans med duo/trio bildar tävlingsformen DTQ.

I de individuella tävlingarna använder gymnasterna fyra av fem handredskap. I seniorklassen ingår aldrig redskapet rep. I trupp används tre av de fem handredskapen, ett i det första programmet och två under det andra programmet.

Fakta
Rytmisk gymnastik är en olympisk gren, med lång internationell och nationell tradition och som har utförare över hela världen. I dagsläget tävlar cirka 400 personer i rytmisk gymnastik i Sverige.

Håll koll på
DTQ-tävlingen (DuoTrioQuattro). Detta är en unik tävlingsform inom den rytmiska gymnastiken som arbetats fram i de nordiska länderna. Lagen består av 2-4 utövare. Tävlingen är helt öppen då fjolårets svenska mästarlag från Landskrona ombildats till ett nytt spännande lag. De som utmanar är bronsmedaljörerna från NM – Stråssa GF, samt SOL-flickorna. I tävlingen debuterar dessutom ett duo-lag bestående av en dansk och en svensk gymnast och representerar Nevis RG.

Mångkampen, där flera gymnaster kan ha chans på mångkampsguldet. Favorit är Cassandra Pettersson från Örnsköldsvik, men det finns flera farliga utmanare så det gäller att göra fyra stabila och jämna insatser.

Visste du att...
...kasten är avancerade och når så högt som tio meter upp i luften?
...bandet, som är en av grenarna, är cirka 6 meter långt?

Läs mer:
www.gymnastik.se
Om handredskapen>>
Så här kan rytmisk gymnastik se ut>>

Skribent: Calle Delling Andersson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss