Hoppa till sidans innehåll
Foto: MATHILDA AHLBERG

Rytmisk gymnastik

  • Uppdaterad: 17 APR 2019 15:14
 

Så funkar det  
I rytmisk gymnastik utförs program till musik där gymnasten använder sig av olika handredskap. De fem handredskapen är rep, tunnband, boll, käglor och band. Under alla program ska handredskapet vara i ständig rörelse samt i harmoni med det gymnastiska och musikaliska utförandet. Handredskapet ska hanteras så att det befinner sig i gymnastens händer, på kroppen, på golvet eller i luften.  

Inom rytmisk gymnastik finns både individuella tävlingar och tävlingar i trupp om fem gymnaster. I Norden tävlas det även inom en relativt ny gren som kallas duo/trio (DT) där två till tre gymnaster framför ett program med valfritt redskap. I Sverige finns även klassen quattro där fyra gymnaster ingår, och som tillsammans med duo/trio bildar tävlingsformen DTQ. 

I de individuella tävlingarna använder gymnasterna fyra av fem handredskap. I seniorklassen ingår aldrig redskapet rep. I trupp används tre av de fem handredskapen, ett i det första programmet och två under det andra programmet. 

Fakta 
Rytmisk gymnastik är en olympisk gren, med lång internationell och nationell tradition och som har utförare över hela världen. I dagsläget tävlar cirka 400 personer inom Sverige i rytmisk gymnastik.  

Visste du att... 
… kasten är avancerade och når så högt som tio meter upp i luften?  
… bandet, som är en av grenarna, är cirka sex meter långt?  

Länk:  
Här är ett exempel på hur rytmisk gymnastik kan se ut  

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
Fax: 086996200
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss