Hoppa till sidans innehåll

Rullskidor

  • Uppdaterad: 17 APR 2019 15:13

 

 

Så funkar det 
I masstarten startar alla åkare samtidigt och det är den som är först över mållinjen som vinner. Damerna åker 15 km och herrarna 20 km. 

Sprinten är uppdelad i två delar. Först startar alla i ett individuellt kval där de 30 eller 16 (beroende på antalet deltagare) åkare går vidare till finalomgången. I finalomgången startar åkarna sex eller fyra (beroende på antalet deltagare) samtidigt i kvartsfinaler, semifinaler och slutligen final. De två bäst placerade åkarna går vidare från varje heat. Är det sex åkare i heaten så går även de två bästa åktiderna bland alla som kom trea och fyra i varje omgång (kvart och semi) vidare, så kallade lucky loosers. I finalen vinner den som är först i mål det efterlängtade SM-guldet. 

Håll koll på
Evelina Settlin, Hudiksvalls IF
Johan Häggström, Piteå Elit SK
Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK
Jens Burman, Åsarna IK

Visste du att... 

... i Sverige arrangeras världens (troligtvis) största rullskidtävling? Alliansloppet lockar runt 1 000 rullskidåkare till vägarna runt Trollhättan. 
... längdskidor är en unik gren inom Svenska Skidförbundet? Tack vare rullskidorna är vi oberoende av snö och kan genomföra tävlingar året om. Rullskidor är ett utmärkt sätt för både åkare och klubbar att visa upp sig under en tid på året då vintern är avlägsen. 
... längdskidor/rullskidor är den enda av Svenska Skidförbundets tio grenar som medverkar i både SM veckan sommar och vinter? 
... Sverige är världens mest framgångsrika nation i rullskid-VM med över 40 vunna medaljer hittills? 

Läs mer: 
Svenska skidförbundets hemsida 

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss