Hoppa till sidans innehåll

Roller derby

  • Uppdaterad: 2018-06-21 16:31
 

 

Så fungerar det
Roller derby är en fullkontaktsport som utövas på rullskridskor. Sporten går ut på att utövarna, uppdelade i två lag, kör på en oval inomhusbana och varje lag har en spelare som ska plocka poäng genom att varva motståndarlagets spelare. Laget med flest poäng vid matchens slut har vunnit. En match (kallas ett bout) varar i sammanlagt 60 minuter och är indelad i två 30-minutersperioder. Perioderna är i sin tur indelade i flera så kallade jams, som kan vara i max två minuter med 30 sekunders mellanrum.

Ett lag består av spelare i rollerna som jammer (identifieras med en stjärna på hjälmen), pivot blocker (identifieras med en rand på hjälmen) och blockers. Jammerns främsta uppgift är att försöka bryta sig igenom motståndarlagets försvar och därmed ta poäng för sitt eget lag. Blockers uppgift är att hjälpa fram sin egen jammer genom motståndarnas försvar och samtidigt hindra motståndarnas jammer att ta sig förbi. Det får de göra genom tacklingar enligt vissa regler. Den jammer som först lyckas ta sig förbi motståndarnas blockers kallas för lead jammer och har privilegiet att när som helst avbryta pågående jam genom att upprepade gånger slå med händerna mot sina höfter.

När jammers första gången brutit sig igenom försvaret ska de köra ikapp det igen och det är nu poängräkningen startar. För varje regelenligt passerad motståndare får man en poäng. När lead jammern markerar med händerna mot sina höfter, eller när två minuter har gått, är jammet slut.

Fakta
I Sverige består seriesystemet av tre serier: Elitserien, division 1 och division 2. Elitserien är den högsta divisionen och innefattar sex lag där de fyra främsta går till SM-slutspelet för spel om mästerskapsmedaljerna.

Håll koll på
Crime City Rollers från Malmö är favoriter, med Norrköping som den hetaste utmanaren. Stockholm BSTRDs kan kanske överraska.

Visste du att...
... seriespelet är öppet för cis-kvinnor, ickebinära och transpersoner?
... roller derby är Svenska Skridskoförbundets största tävlingsidrott?
... 2018 är sjätte gången idrotten representeras under SM-veckan?

Läs mer:
www.skridsko.se/Arbetsrumslista/RollerDerby

 

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss