Hoppa till sidans innehåll

Precisionsflyg

  • Uppdaterad: 2018-05-04 09:59
 

 

Så fungerar det
Tävlingen består av två huvudmoment: navigering och landning.

Navigationsmomentet kan närmast beskrivas som luftens orientering. Piloten gör först en så kallad driftfärdplanering, där kurs och tid ska beräknas för varje "ben" - sträckan mellan två "brytpunkter" - kontroller. Piloten ska sedan under flygningen hålla tiden enligt driftfärdplanen, samtidigt som han/hon letar efter mål i på backen. Det är dels foton som är tagna på sånt som är karaktäristiskt. Dels är det runt tre meter stora dukar (bokstäver eller tecken) som lagts ut på marken. Deltagaren ska pricka in de foton och dukar som han/hon hittat på sin karta med millimeterprecision. Om piloten missar något av målen ges minusprickar. Det finns också mellan 12 och 25 hemliga tidkontroller som ska passeras i rätt tid för att inte minusprickar ska ges.

Landningsmomentet handlar om att med olika förutsättningar landa på ett streck som finns inritat på landningsbanan. Det finns fyra olika landningsmoment. Motorlandning är en helt vanlig landning. Bedömningslandning är en inövad nödlandning utan motorhjälp. Bedömningslandning utan klaff är som bedömningslandning, men utan hjälp av de klaffar som sitter på vingarna för att hjälpa till att bromsa in planet. Motorlandning över hinder är en vanlig landning, förutom att den sker över en uppspänd lina 50 meter före strecket. Deltagaren får minusprickar beroende på hur många meter före eller efter strecket som planet landar.

Fakta
De flygplan som används har en max startvikt på 470 – 1160 kg och de flyger med en hastighet av 60 – 85 kn (110 – 160 km/h). Det äldsta flygplanet som deltar är tillverkat 1959.

Håll koll på

Claes M Johansson har tävlat i mer än 30 år och Lars-Inge Karlsson som är flerfaldig SM-vinnare.

Visste du att...
... första VM gick i Gävle och att Sverige var initiativtagare till tävlingsformen?

Läs mer:
Regler under tävlnigsflyg: www.ksak.se
Om andra flygsporter: www.flygsport.se
Om du gillar motorflyg: www.gillaflyg.se

Skribent: Calle Delling Andersson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss