Hoppa till sidans innehåll

Paradressyr

  • Uppdaterad: 2018-07-06 12:24
 

 

Så fungerar det
Tävlingarna i paradressyr delas in i fem grader, beroende på hur mycket funktionsnedsättningen påverkar ridningen. Detta görs för att skapa så rättvisa tävlingar som möjligt, där ryttare med liknande förutsättningar ska kunna tävla mot varandra på ett bra sätt. Ryttaren rider program som är speciellt utformade för att passa de olika graderna.

Vid tävlingar i Sverige rids oftast FEI:s internationella dressyrprogram, som är speciellt utformade att passa de olika graderna. Det finns även svenska dressyrprogram som passar, från ridning i endast skritt till mer avancerade rörelser i galopp.

  • Inom grad 1 innehåller programmen rörelser i skritt.
  • Inom grad 2 innehåller programmen rörelser i både skritt och trav.
  • Inom grad 3 innehåller programmen rörelser i skritt och en mer sammanhängande travdel.
  • Inom grad 4 innehåller programmen rörelser i skritt, trav och galopp och de internationella programmen motsvarar ungefär Lätt A.
  • Inom grad 5 innehåller programmen rörelser i skritt, trav och galopp och de internationella programmen motsvarar ungefär Medelsvår C.

Ponny och häst tävlar i samma klass och ryttare får endast starta i en klass och i den grad som motsvarar gällande nationell eller internationell klassificering. En internationell klassificering gäller alltid över en nationell klassificering.

Svenska Ridsportförbundets SM-medaljer tilldelas till de tre främsta ekipagen i respektive klass eller sammanslagen klass oavsett antal placerade. Detta förutsatt att ekipaget har uppnått minst 50,00% av testets maxpoäng. I en klass med tre startande delas således tre medaljer ut.

SM bedöms av tre domare, varav minst en (huvuddomare) har genomgått tilläggsutbildning för att döma ryttare med funktionsnedsättning.

Resultaten från omgång 1 och 2 läggs ihop. Den ryttare som uppnått högsta resultat procentuellt, med två decimaler har vunnit. Uppnår ryttare samma resultat, vinner ryttaren som uppnått den högsta procentsatsen med två decimaler av ryttarnas lägsta resultat.

Fakta
Inom Svenska Ridsportförbundets medlemsklubbar finns en omfattande verksamhet för ryttare och kuskar med funktionsnedsättning. Cirka 4 000 ryttare med funktionsnedsättning får genom ridsporten möjlighet till en meningsfull fritidssysselsättning och tävlingskarriär.

Håll koll på
Louise Etzner Jakobsson har seglat upp som världsetta på rankingen i grad 4 och hon är åtta på den totala rankingen. På Paralympics i Rio 2016 tog Louise två bronsmedaljer, och vid EM i Göteborg i fjol kammade hon både brons och silver. Hon är flerfaldig nordisk mästare, regerande svensk mästare och tävlar med hästen Zernard.

Hanna Murray med hästen Mogway tävlar på hemmaplan och kommer säkerligen ha publiken med sig.

Visste du att...
... svenska pararyttarna är framgångsrika internationellt? Louise Etzner Jakobsson har två bronsmedaljer från paralympics i Rio 2016. Hon också tog både en brons- och en silvermedalj vid EM i Göteborg 2017.
... Sahra Rydh tog ett brons i Atlanta 1996. och Irene Slättengren tog två guldmedaljer i Aten 2004.
... de första medaljerna i paralympica togs av Per Trykman och Bertil Andreasén i USA 1984..... svenska landslaget har haft ryttare med olika funktionsnedsättning? Till exempel synskadade och ryttare med olika grad av rörelsehinder.

Läs mer:
www.ridsport.se/Tavling/Parasport/

Skribent: Calle Delling Andersson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss