Hoppa till sidans innehåll
Foto: mxcarro

Motocross sprint

  • Uppdaterad: 2018-05-04 09:59
 


Så fungerar det
Tävlingsformen sprint-SM motocross körs på en kortare, mer teknisk och snabbare bana på kortare körtid jämfört med vanlig motocross. I heaten deltar 8-12 förare som kör åtta varv (cirka 10 minuters körning). Tävlingarna inleds med friträning och tidskvalificering inför kvalheaten. Upplägget följer sedan en kvalificeringsstege med kvalheat, semifinaler, sista chansen och ett finalheat. De tolv snabbaste förarna får vara med i finalheatet.

Fakta
Motocross är sporten som har allt i fråga om fart, spänning, adrenalinkickar och kräver total kontroll på sig själv och motorcykeln. I Sverige växte motocrossen fram efter andra världskriget och blev snabbt en av de absolut populäraste mc-sporterna. I början på åttiotalet exploderade 80-kubikscrossen som tävlingsform med flera tusen utövare i åldrarna 12 till 16 år.

För att bli crossförare behöver man naturligtvis en motorcykel avsedd för motocross, en hjälm, crossbyxor och cross-stövlar samt skydd enligt reglementet.

Får att få börja tävla måste man gå med i en SVEMO-ansluten klubb och om man är 12 år eller äldre kör man upp för licens. Är man yngre deltar man i Guldhjälmsutbildningen i sin klubb, där man erhåller en Guldhjälmslicens. Den berättigar föraren att deltaga i Guldhjälmstävlingar, men det gäller att träna tålmodigt, för idén är inte att bli stjärna över en natt utan att ha ett långsiktigt mål.

Tävlande innebär ansvar men också spänning, äventyr och kontroll över motorcykeln. Man tävlar mot andra likasinnade crossintresserade ungdomar, såväl killar som tjejer. När man är under 13 år är det 80-kubik som gäller och när man är 13 år kan man ta steget upp till en 125:a.

Visste du att...
...Helsingborgs motocross klubb är Sveriges näst största motocrossklubb till medlemsantalet? Klubben finns på Väla motorgård och har verksamhet från åldern 3 år till förare som är över 70 år. Vid crosskolan som bedrivs varje år är det cirka 90 aktiva förare som deltar. Ungdomsverksamheten uppgår till nästa lika många förare samt att klubben har många förare som kör på högnivå, elit, serie och SM-tävlingar. Utöver detta tillkommer alla motionärer. Banorna är öppna för träning tre dagar i veckan under tiden mars till oktober, Under övriga månader driver klubben inomhus aktiviteter så som innebandy, löpning, och allmän fysträning.
...Helsingborgs motorklubb har ett nära samarbete med Landskrona Motorklubb och de delar många aktiviteter varje säsong?
...det under SM-veckan kommer att anordnas minst tre tillfällen att prova på motocross? Det kommer att finnas möjlighet att testa hojar som PW50, PW80 samt TTR100. Dessa är mindre hojar för barn upp till 12 år och tyvärr går det ej att använda större hojar.
...prova på-verksamhet även kommer att hållas i Landskrona av Landskrona Motorklubb?

Läs mer:
www.svemo.se
http://www.hbgmotocross.nu
Facebook: Hbgmotocross.nu

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss