Hoppa till sidans innehåll

Manlig artistisk gymnastik

  • Uppdaterad: 2018-06-15 16:26
 

 

Så fungerar det
Gymnasterna tävlar i sex grenar: fristående, bygelhäst, ringar, hopp, barr och räck. Under SM kommer en svensk mästare i mångkamp att koras, samt en vinnare i respektive gren. Fem seniorer går vidare till respektive grenfinal. Grenarna är:

• Fristående: Gymnasterna utför ett program, en serie bestående av volter och olika gymnastiska moment. Även balans- och styrkeövningar ingår. En serie ska vara maximalt 70 sekunder lång.

• Bygelhäst: Detta är kanske den tekniskt svåraste grenen. Det gäller att under ständig rörelse utföra övningar på hästens olika delar. Svårighetsgraden påverkas främst av hur händerna placeras: på byglarna, "på lädret" utanför eller mellan byglarna.

• Ringar: Här varvas svingövningar med utmanande styrkekombinationer. Det klassiska korset finns idag i många varianter och de allra främsta ser ut att upphäva alla tyngdlagar när de visar vad de kan i denna gren.

• Hopp: Detta är den snabbaste grenen där man efter ett anlopp på 25 meter utför ett hopp med handisättning på den 135 cm höga hästen. Höga och långa hopp eftersträvas och landningar utan steg avgör oftast denna gren.

• Barr: Även om barr kallas stödgren har svingövningar på senare tid blivit allt vanligare. Gymnasterna ska utföra både stödjande och hängande övningar över och under de två parallella holmarna.

• Räck: Denna gren brukar vara den mest spektakulära på grund av de flygelement som utförs. Att släppa greppet om stången, utföra en volt med eller utan skruv, och åter ta tag är idag obligatoriskt.

Fakta
Manlig artistisk gymnastik är en olympisk gren, med lång internationell och nationell tradition och som har utförare över hela världen. I dagsläget tävlar cirka 500 personer i manlig artistisk gymnastik i Sverige.

Håll koll på
David Rumbutis, Hammarbygymnasterna, tävlar sitt första senior-SM och kommer på riktigt att utmana de övriga seniorerna. Han har ett antal fina internationella placeringar på juniorsidan och han gör sitt sista junior-EM i augusti. Kan utmana till guldet i mångkampen.

Kalle Idesjö, Hammarbygymnasterna, kan utmana till guldet i ett flertal redskap och i mångkampen om hans bygelserie går bra. Hans serier i barr och räck håller riktigt hög klass - i räck nära de bästa i Europa.

Kim Wanström, Hammarbygymnasterna, är en jämn mångkampare med ett mycket fint fristående. Kim har en fjärde plats från ungdoms-OS.

Henrik Shröder, Hammarbygymnasterna. Han är en jämn mångkampare med fin stil som signum. Kan utmana till medalj i mångkampen.

Filip Lidbeck, Halmstad Frigymnaster, är en intressant ung gymnast som har fristående som specialitet. På en världscup i Paris 2017 kom Filip på 13:e plats i fristående.

Tony Do, Motus Salto, Christian Cindric, Motus Salto och William Broman, Hammarbygymnasterna, kan utmana till medaljer i ett flertal redskap. William Broman har dessutom över 35 000 följare på Instagram.

Visste du att...
... på internationell nivå är tävlingsordningen alltid densamma och aktiverar kroppens muskler i optimal ordning? Ordningen är fristående, bygel, ringar, hopp, barr och räck.
...många av de som tävlar på SM tillhör landslaget? De tränar mellan 25-30 timmar i veckan.
... det sedan två år finns det en "masterklass" där äldre gymnaster kan tävla?
... SM är uttagning till EM som går tidigt i augusti?

Läs mer:
www.gymnastik.se
Film som beskriver vad manlig artistisk gymnastik är>>

Skribent: Calle Delling Andersson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss