Hoppa till sidans innehåll

Kvinnlig artistisk gymnastik

  • Uppdaterad: 2018-06-15 16:25
 


Så fungerar det
I kvinnlig artistisk gymnastik ingår fyra grenar: hopp, barr, bom och fristående. Under SM kommer en svensk mästarinna i mångkamp att koras, samt vinnare i respektive gren. I mångkampen är det även en lagtävling där fem gymnaster representerar respektive förening och de tre högsta poängen ingår i slutpoängen. Åtta gymnaster går vidare till respektive grenfinal.

Grenarna är:
Hopp: Gymnasterna springer fram mot en 20 cm hög satsbräda och utför övningar över ett hoppbord där det gäller att "spika" landningen.

Barr: Barren är försedd med mycket elastiska runda holmar. I barren svingar sig gymnasterna runt holmarna och förflyttar sig mellan dem genom olika flygelement. De åtta svåraste övningarna räknas.

Bom: Bom är en gren med mycket akrobatik som utförs uppe på en 10 cm smal bom. En bomserie består av många avancerade hopp och volter. Nästan allt som går att utföra på golvet går också att utföra på bommen, eller som in- och avhopp.

Fristående: Friståendeytan består av ett 12x12 m stort golv som är konstruerat av fjädrar. Utöver volter består fristående av dans till musik med akrobatiska moment.

Fakta
Kvinnlig artistisk gymnastik är en olympisk gren med lång internationell och nationell tradition. Grenen har utförare över hela världen. I dagsläget tävlar cirka 2 000 personer i kvinnlig artistisk gymnastik i Sverige.

Länk till film som beskriver vad kvinnlig artistisk gymnastik är>>

Håll koll på
Jonna Adlerteg, Eskilstuna GF, gör comeback i SM-sammanhang. Senast hon tävlade på SM var 2014, då hon vann tävlingen. För Jonna är SM starten på den kommande tävlingssäsongen.

Marcela Torres, All Star Gymnastics (Stockholm), är regerande svensk mästarinna och med sina 30 år den äldsta gymnasten i landslaget.

Visste du att...
... bommen är 10 cm smal, 120 cm hög och 5 meter lång?
...när man "spikar en landning" står gymnasten helt stilla utan att ta några steg?
... ändringar i det nationella och internationella regelverket har medfört att gymnasternas medelålder har höjts under de senaste åren? På OS i Rio var medelåldern 19 år och den äldsta gymnasten som tävlade hade passerat 40-årsstrecket.
...de som tävlar på SM och är på den högsta nivån tränar 20-30 timmar i veckan?

Läs mer:
www.gymnastik.se

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss