Hoppa till sidans innehåll
Foto: MATHILDA AHLBERG

Kustrodd

  • Uppdaterad: 17 APR 2019 15:09

 

Klasser/grenar 
Damer, herrar och mix. 

Båttyper är: 1x (Singelsculler. En roddare per båt), 2x (Dubbelsculler. Två roddare per båt) samt 4x+ (Scullerfyra med styrman. Fyra roddare + en styrman per båt). 

Så funkar det 
I kustrodd tävlar man i havet och grenen är roddens svar på mountainbike. Till skillnad från traditionell rodd utmanas kustroddarna av vågor och vind. Banan är endast markerad med rundningsmarkörer och det är upp till lagen själva att navigera rätt. Målgången sker via en så kallad "beach finish" där båten ros upp till stranden och en i laget springer över en mållinjen precis framför läktaren. 

Fakta 
Internationella mästerskap i grenen kustrodd har arrangerats sedan 1901. Den fick officiell VM-status 2007. Kustrodd är den snabbast växande grenen inom rodd och är särskilt populärt i Frankrike, Italien, Spanien och Storbritannien för att nämna några. Det finns i alla hörn av världen, inklusive Nord- och Sydamerika, Asien, Oceanien och många delar av Afrika. Kustroddbåtar används också i inlandet på stora sjöar och floder där vattnet tenderar att inte vara platt. 

Visste du att... 
...Nordens första internationella roddtävling ägde rum på Öresund utanför Helsingborg 1868? 

Läs mer: 
Svenska roddförbundets hemsida

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
Fax: 086996200
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss