Hoppa till sidans innehåll

Kustrodd

  • Uppdaterad: 2018-06-15 16:24
 

 

Klasser/grenar
Damer och herrar.
Båttyper är: 1x (Singelsculler. En roddare per båt), 2x (Dubbelsculler. Två roddare per båt) samt 4x+ (Scullerfyra med styrman. Fyra roddare + en styrman per båt).

Så fungerar det
I kustrodd tävlar man i havet och grenen är roddens svar på mountainbike. Till skillnad från traditionell rodd utmanas kustroddarna av vågor och vind. På SM-veckan 2018 kommer kvalloppen avgöras över 3 km och finalerna över 6 km utanför Helsingborgs populäraste strand, Fria Bad. Banan är endast markerad med rundningsmarkörer och det är upp till lagen själva att navigera rätt. Målgången sker via en så kallad "beach finish" där båten ros upp till stranden och en i laget springer över en mållinjen precis framför läktaren.

Fakta
Internationella mästerskap i grenen kustrodd har arrangerats sedan 1901. Den fick officiell VM-status 2007. Kustrodd är den snabbast växande grenen inom rodd och är särskilt populärt i Frankrike, Italien, Spanien och Storbritannien för att nämna några. Det finns i alla hörn av världen, inklusive Nord- och Sydamerika, Asien, Oceanien och många delar av Afrika. Kustroddbåtar används också i inlandet på stora sjöar och floder där vattnet tenderar att inte vara platt.

Håll koll på
Flertalet VM-medaljörer kommer till start i Helsingborg. Bland annat Peter Berg från Helsingborg som tagit ett VM-guld och tre VM-brons, samt Dennis Gustavsson från Höganäs som har VM-brons på meritlistan. Även VM-fyran Maria Pelvén från Helsingborg finns på startlistan.

Visste du att...
...Nordens första internationella roddtävling ägde rum på Öresund utanför Helsingborg 1868? Nu avgörs SM i kustrodd på samma plats exakt 150 år senare.
...vi även kommer att få se internationellt deltagande? Längst hemifrån är den trefaldiga VM-medaljören Eduardo Linares Ruiz från Peru.

Läs mer:
www.rodd.se/Grenar/Kustrodd

Skribent: Calle Delling Andersson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss