Hoppa till sidans innehåll

Karting

  • Uppdaterad: 2018-06-15 16:23
 

 

Så fungerar det
Bilsportens inträdesport för många unga och en verklig plantskola för racingtalanger. Du kan börja med karting redan som 7-åring, även om det då handlar om lek och uppvisning. Tävlingsallvaret startar vid 8-års ålder och kan sedan hålla på livet ut, eftersom det finns en stor variation av klasser. Banor finns nästan överallt, från Haparanda i norr till Malmö i söder.

Även om det finns kurvor åt både höger och vänster är hastigheterna höga och heaten spännande. Ett 30-tal förare startar samtidigt och därför blir det ibland bara centimetrar mellan kartarna – fast det går över 100 km/h på rakorna!

Från början var karten ett hemmabygge med en gräsklipparmotor. Idag är reglerna strikta, både rörram och motorer är serieproducerade för just karting och det finns medaljer att tävla om ända upp på VM-nivå.

Fakta
Förarens jobb är att framföra karten så snabbt som möjligt från start till mål utan att äventyra säkerheten eller skaffa sig fördelar genom att regelvidrigt ta sig förbi andra ekipage. En kart förmedlar känslan av att verkligen ha ett hjul i varje hörn och fartkänslan är ofattbar när föraren sitter bara centimeter ovanför asfalten.

Det finns flera olika klasser med olika starka och snabba motorer inom kartingen, dessutom finns klasser med växlade motorer. Alla kartar är bakhjulsdrivna och grenen påminner mycket om formelbilskörning. Föraren bär hjälm, overall och handskar.

Håll koll på
Emma Wigroth, Helsingborgs Kartingklubb, har under våren stuckit ut som den snabbaste tjejen i OK Junior. Resultaten har kanske inte gått hennes väg i slutändan, men farten finns där.

Daniel Andersson, är hemmahoppet i OK-klassen. I den snabbaste oväxlade klassen är Daniel alltid i topp och luktar på pokalerna. Oturen har grinat honom i ansiktet och nu hoppas han att det vänder till hemma-SM.

Visste du att...
...vår senaste Formula1-förare, Marcus Ericsson, blev upptäckt genom kartingen? Ericsson som inte kommer från någon bilsportfamilj var med sin pappa och testade hyrkarting när den ansvarige för anläggningen noterade Marcus Ericssons talang och frågade om han inte skulle börja köra riktig tävlingskarting. Sagt och gjort. Pappa Ericsson införskaffade en kart, Marcus började tävla och resten är historia.

Läs mer:
www.sbf.se/Sportgrenar/Karting

Skribent: Calle Delling Andersson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss