Hoppa till sidans innehåll

Kanotpolo

  • Uppdaterad: 17 APR 2019 15:08
 

 

Så funkar det 
Kanotpolo är ett fart- och finessfullt spel som kombinerar manövrering av kanoten med bollteknik och lagspel. Speltiden är 2x10 minuter om det inte går till förlängning. I varje match spelar två lag med fem spelare i startuppställningen och tre avbytare. Bollen passas inom laget, främst med händerna men också med paddeln. Det är tillåtet att tackla bollförande spelare. Anfallsspelet kan liknas vid basket, där målet är att hitta luckor för att ta sig igenom mot målet. Sedan några år tillbaka finns det också en skottklocka, 60 sekunder har spelförande lag på sig att komma till avslut. Försvarsspelet i Sverige domineras just nu av ett 1-3-1-försvar med en forward, tre backar och en målvakt. 

Fakta 
Spelplanen är 35x23 m stor med mål som hänger två meter över vattenytan på respektive kortsida. I Nya Zeeland spelades det kanotpolo redan i slutet av 1800-talet. Då användes urgröpta trädstammar som farkoster. 

Visste du att... 
...sporten är stor i Mellaneuropa, Australien och Nya Zeeland? I Tyskland finns en etablerad liga – Bundesliga med 18 divisioner. Sporten växer dramatiskt i Asien och främst i Kina. 
...kanotpolo är en World Games-sport? Nästa World Games går i Birmingham i USA, 2021. Kval sker via VM som går i Rom, Italien 2020.  

Läs mer: 
Svenska kanotförbundets hemsida

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss