Hoppa till sidans innehåll

Hopprep

  • Uppdaterad: 2018-06-15 16:21
 

 

Så fungerar det
Som tävlingsidrott är hopprep, som internationellt går under namnet "rope skipping", en relativt ny sport som har sina rötter i USA. De två huvudsakliga tränings- och tävlingsformerna inom hopprep är enkelrep (single rope) och dubbelrep (double dutch). Enkelrep ger utövaren möjlighet att hoppa i sitt eget tempo, när och var som helst och ger hopparna möjligheter att skapa många nya trick och trickkombinationer oavsett nivå. Dubbelrep kräver gott samarbete mellan hoppare och slagare. Målet är att göra konster och trick inne i repet, omväxlande förflyttningar, kreativa byten mellan hoppare och slagare och även trick med repen. Timing och precision är viktiga begrepp.

I hopprep tävlar man både i lag och individuellt.

Lagtävlingen. 4 – 5 personer i ett lag, tävlar i sex olika grenar:
• Enkelrep: 4 x 30 sek snabbhet
• Enkelrep: 2 pers. freestyle (pair freestyle), 1 min. och 15 sek.
• Enkelrep: 4 pers. freestyle (team freestyle), 1 min. och 15 sek.
• Dubbelrep: 4 x 45 sek snabbhet
• Dubbelrep: 3 pers. freestyle, 1 min. och 15 sek.
• Dubbelrep: 4 pers. freestyle, 1 min. och 15 sek.
Poängen rankas i varje gren. Den sammanlagda totala rankingpoängen bestämmer slutresultatet.

I den individuella tävlingen ingår tre grenar:
• 30 sek snabbhet (sprint)
• 3 min. snabbhet (uthållighet)
• Freestyle, 1 minut och 15 sek.
Poängen rankas i varje gren. Den sammanlagda totala rankingpoängen bestämmer slutresultatet.

Det finns även en fristående extra individuell gren – tripplar, där hopparen utför så många tripplar som möjligt i följd utan att missa. Individuella medaljer delas ut även i denna gren.

Se filmer från VM 2016 här>>

Håll koll på
Individuellt är Elin Söderlund storfavorit. Hon har vunnit flera junior- och senior-SM och har det svensk rekordet i klassen tre minuter. Lyckas hon toppa formen får vi kanske se ett nytt rekord.

Elin Söderlund och Elsa Skansjö bildar lag med Louise Söderlund och Sara Nässel och de vann svenska cupen i dubbelrep i mars. Laget med Isa Vigren, Marina Jalkell, Julia Nydemark och Smilla Eliasson tog guld i båda dubbelrepsgrenarna under VM i Malmö. Dessa två lag är de stora favoriterna och det blir spännande att se vilket lag som kommer ta hem SM-titeln.

På herrsidan följer vi duellen mellan Felix Vigren, Kämpinge Gf, och Svante Bengtsson, Höganäs. Vi kommer även få se duktiga hoppledare från Lycksele och Borås under SM-tävlingarna.

Visste du att...
...hopprepen är vanligtvis av plast med roterande handtag? Längden varierar beroende på tävlingsgrenens art. I snabbhet används ett kortare stålrep och i freestyle användas längre rep som kan vara av olika typ.
...dubbelrepen är cirka 4,5 meter långa?
...hopprep är en relativt liten sport inom svensk gymnastik som är på stark frammarsch? I Sverige är högsta tävlingsnivån SM och på den internationella arenan anordnas vartannat år ett EM och vartannat ett VM.

Läs mer:
www.gymnastik.se

Skribent: Calle Delling Andersson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss