Hoppa till sidans innehåll

Hinderbana

  • Uppdaterad: 2018-05-04 09:59
 

 

Så fungerar det
Banan är 500 meter lång och knappt 5 meter bred med två parallella löparbanor. Den består av 20 olika, standardiserade hinder man ska ta sig över, under och igenom.

De tävlande springer två och två, men tävlar individuellt i olika klasser beroende på ålder och kön. Det
finns 18 olika klasser – 9 Dam och 9 Herr, där yngsta klassen är 11-12 år och äldsta +60 år.

Löparen med snabbaste tiden i varje respektive klass vinner. Vissa hinder exkluderas i olika klasser beroende på skaderisk.

Fakta
Hinderbana har varit en gren i Militär Femkamp sedan början av 1950-talet. Det finns likadana Hinderbanor i mer än 50 olika länder – alla militära. 2016 fick grenen SM-status av Riksidrottsförbundet och är sedan dess en egen sport i Sverige, den första civila i världen. Hinderbanan i Helsingborg är den första civila som någonsin byggts och förhoppningsvis den första i en lång rad...

September 2017 gick det första SM:et, i Halmstad på Försvarsmaktens förband Lv6.

Eftersom Hinderbanan alltid är exakt densamma (enligt regelverk som utges av Internationella MilitärSport Organisationen CISM) kan man jämföra sluttider med andra banor och tillfällen.

Världsrekordet lyder för Herrar (20 hinder) på 2 minuter 10 sekunder, och för Damer (16 hinder) på 2 minuter och 12 sekunder.

Håll koll på
Konstantin Avramidis, som vann Gladiatorerna 2014 med bästa tiden någonsin på avslutande hinderbanemomentet, är den som de senaste åren gjort bäst tider på herrsidan. Han vann det allra första SM:et i Hinderbana 2017 och är därmed regerande svensk mästare i seniorklassen. Han sprang banan på strax under 2 minuter och 20 sekunder på VM i Ecuador förra året.

Svensk mästare är även Siri Englund, som bland många andra utmärkelser har en världsmästartitel i OCR i samlingen. Det krävs nog (åtminstone) en skada för att Siri ska släppa SM-titeln ifrån sig 2018...

En annan Gladiatorvinnare, Elin Strömblad, är en av Sveriges främsta hinderbanelöpare. Kan hon utmana Siri?

Cimmie Wignell, en av Europas absolut främsta OCR-löpare de senaste åren, är efter att officeren Niclas Blom tog time-out ensam om att utmana Konstantin om titeln som Sveriges snabbaste hinderbanelöpare. Det är så jämnt dem emellan att dagsformen blir avgörande.

Camilo Lattof, Göteborgs hinderbanekung och hinderbyggare tillika framgångsrik tävlare i både OCR och Ninja Warrior, vann herrklassen 40-49-år på SM 2017 med hela 20 sekunder till godo ner till tvåan! Finns det någon som kan utmana honom 2018?

Sven Lindeberg, 55-årig helsingborgare och Svensk mästare i Hinderbana 2017 i 50-59-årsklassen. Han har uttryckt att han ska avsluta sin 35 år(!) långa karriär som Militär Femkampare med flaggan i topp under SM-veckan. Förutom att representera Sverige i Nordiska/Svenska Mästerskapen i Militär Femkamp 2-5 juli, har han även för avsikt att försvara sitt SM-guld i Hinderbana på lördagen 7 juli.

Visste du att...
...det finns ingen annan idrott där det uppmätts lika höga mjölksyrenivåer på tävlande som omedelbart efter ett hinderbanelopp?
...hinderbanan togs ursprungligen fram i Frankrike i mitten av 1940-talet för att låta soldater i armén tävla mot varandra och för att simulera hur de tar sig fram på land under ansträngning och genom oländig, blandad terräng? Alla egenskaper skulle fram: styrka, kondition, spänst, smidighet, motorik, snabbhet och mentalt fokus.
...hinderbanan fick sin nuvarande form och mått 1957?
...hinderbanor finns över hela världen? Det anordnas VM i Militär Femkamp varje år, och vart fjärde år genomförs Military World Games (typ Militär-OS), där Militär Femkamp är största grenen.
...Sverige tog brons i Hinderbanestafett(!) i VM i Brasilien 2011?
...första hindret – Repstegen – är 5 meter hög? Herr-eliten hoppar(!) ner och landar i 10cm tjock sand.

Läs mer:
Anmälan SM Hinderbana 2018
Hinderbanans alla hinder och mått

Skribent: Calle Delling Andersson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss