Hoppa till sidans innehåll

Handigolf

  • Uppdaterad: 17 APR 2019 15:07
 

 

Så funkar det 
Tävlingen avgörs som slagtävling, scratch, över 36 hål. Scratch innebär att alla spakar mot varandra och den med minst antal slag vinner. Det finns två SM-klasser – en dam- och en herrklass – där alla handigolfspelare är med oavsett funktionsnedsättning. 2019 är femte gången det spelas ett officiellt svenskt mästerskap i handigolf på SM-veckan.  

Fakta 
Spelarna som deltar i SM är bland annat amputerade, cp-skadade, synskadade, rullstolsburna, har en förvärvad skada (stroke), kortväxta, har intellektuell funktionsnedsättning, ADHD, autism med mera. 

Håll koll på
Joakim Björkman, Orresta GK, hcp 2,3. Joakim var med i VM-laget som vann guld på Bokskogens GK 2011, lag-VM-guld i Japan 2014 och lag-EM-guld 2015 och 2019. Joakim har rutin från många landslagsuppdrag i hela världen trots att han är kortväxt. Finns inte många i världen som slår bättre wedgar än Joakim. Vill du dessutom se hur man ska putta så följ Joakim. Här kan det bli låga scorer. Joakim Björkman tilldelades Henrik Stenson Foundation stipendium på 25 000 kronor för Årets handigolfare 2014.

Rasmus Lia, Idrefjällens Golfklubb, hcp 3,0. Rasmus Lia är en mycket lovande golfspelare som 2016 vann finalen på Handigolf Tour, den yngsta segraren någonsin! Tack vare sin målmedvetna och hårda satsning både i skolan och golfen har han som en av få handigolfare tagit en plats på golfgymnasiet 2016. Rasmus tilldelades Henrik Stenson Foundation stipendium på 25 000 kronor för Årets handigolfare – prestation 2016. EM-brons 2018 och lag-EM-guld 2019.

Johan Kammerstad, Eskilstuna GK, hcp 1,0. Han har under många år varit en av de bästa handigolfspelarna i världen. Johan har tävlat sparsamt de senaste åren men träningsfliten har funnits där hela tiden, vilket lett till att han ofta lyckats bra i internationella tävlingar. Under 2018 kvalade han in som en av tolv internationella handigolfare till Australian All Abilities Championship, där de spelade tillsammans med proffsen i Australian Open. Johan spelade fin golf under veckan och vann hela tävlingen. Under sista varvet slog han med sina 73 slag hela 25 professionella herrtourspelare, varav några rankade topp 50 i världen. En fantastisk prestation.

Matilda Jonsson, Kumla Golfklubb, hcp 1,1. Matilda, som har autism, har gått starkt vidare i sin utveckling inom golfen. Golfsäsongen 2018 innebar ett genombrott för Matilda inom juniorgolfen för flickor i Sverige, där hon har etablerat sig i toppen i sin ålderskategori. Hon vann regionkvalet i Teen Cup för flickor 15 år och följde upp det med att även vinna riksfinalen. Matilda vann dessutom två omgångar på Teen Tour Future. Matilda har samtidigt fortsatt dominera svensk handigolf på damsidan och har fina placeringar internationellt.

Andra att följa under SM-veckan som var med till Special Olympics i Abu Dhabi i mars 2019 varav flera fick medaljer är:
Alexander Forsman, Kallfors Golfklubb, hcp 6,2
Richard Hoff, Ljunghusens Golfklubb, hcp 7,2
Jesper Gutke, Dynekilens Golfklubb, hcp 6,6
Felix Norrman, Arboga Golfklubb, hcp 3,5

Visste du att... 

….vi har cirka 60 golfklubbar som är aktiva inom handigolf?
…Sverige arrangerar EM för spelare med funktionsnedsättning 2020 på Bokskogens Golfklubb utanför Malmö?
... Henrik Stenson är ambassadör för handigolf i Sverige? Det betyder stöd och uppmuntran från en av världens bästa golfare 
... Sverige är regerande världsmästare i lag? Segern togs 2014 i Japan. 
... Alexander Hjalmarsson vann tre VM för enarmade? 2011, 2012 och 2013. 
... Marcus Malo vann VM för enarmade 2004 och 2005? 
... Johan Kammerstad har plushandicap och behöver gå under banans par för att gå på sitt handicap? 
….det i Sverige finns en Handigolf Tour, med fem deltävlingar? Dessutom finns Skånes handigolftour, Västtouren, Mälartouren, Östgöta handigolftour och Dala Touren.
... golf för personer med funktionsnedsättning sedan 1996 är en integrerad del i Svenska Golfförbundet? Handigolfgruppens uppdrag är bland annat att hålla i tävlingar, landslag, utbildningar, samt stödja distrikt och klubbar så att de ska kunna utveckla handigolfen i Sverige. 
... 2000 startade Svenska Golfförbundet, tillsammans med Tyskland, Nederländerna, Italien, Frankrike och Island, European Disabled Golf Association? 2018 ingår 23 länder. Internationella golfförbundet ansöker 2018 om att ingå som idrott i Paralympics 2024.  

Läs mer: 
Om handigolf i Sverige 
Om Handigolf-SM
Handigolf Sweden på Facebook

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss