Hoppa till sidans innehåll

Crosskart

  • Uppdaterad: 2018-06-04 10:36
 

 

Så fungerar det
Intensivt, tätt, snabbt och viss bilkontakt. Crosskarten är fylld av action. Tävlingarna består av korta täta heat på tre eller fyra varv beroende på banans längd, och damer och herrar tävlar på lika villkor. Crosskart körs på poäng och tävlingen genomförs med tre kvalåk med 5-6 kartar i varje heat. Det gäller att samla så mycket poäng som möjligt för att ta sig till någon av de två semifinalerna och väl där placera sig 1:a, 2:a eller 3:a för att gå till final. I finalen gör sex förare upp om titeln svensk mästare.

Crosskarten och rally (sprint) kommer att köras på samma bana vid samma tillfälle under SM-veckan. De kommer att turas om att köra sina varv.  

Fakta
Förarens jobb är att framföra bilen så snabbt som möjligt från start till mål utan att äventyra säkerheten eller skaffa sig fördelar genom att regelvidrigt ta sig förbi andra ekipage. En crosskart förmedlar känslan av att verkligen ha ett hjul i varje hörn, däremellan finns en stötsäker rörramskonstruktion och ovanpå den en plastkaross som bidrar till att föraren sitter väl skyddad. Det kan behövas eftersom crosskart är en snabb och ettrig körupplevelse. Under huven på en crosskart sitter tvåtakts mc-motorer på 85cc, 125 cc eller på 250 cc, alternativt 650 cc, och fyrtakt samt den nyaste klassen Xtreme. Dessutom finns sexväxlad låda, koppling, broms och fjädrar runt om. Alla är bakhjulsdrivna med stel axel, vilket gör att föraren måste sladda sig igenom kurvorna! Grenen påminner mycket om Rallycross, och många av tävlingarna körs på rallycrossbanor. Men även backar och sprinttävlingar förekommer. Föraren bär hjälm, overall och handskar.

Visste du att...
...Sverige är ett framgångsrikt crosskartland, med förare som ofta kör hem medaljer på internationella tävlingar?

Läs mer:
sbf.se
www.svenskcrosskart.se

Skribent: Calle Delling Andersson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss