Hoppa till sidans innehåll

Casting

  • Uppdaterad: 17 APR 2019 15:04
 

 

Så funkar det 
Casting är längd och precisionskast med modifierade fiskeredskap på land. I Casting kastar man med plastvikter på 7.5 g eller 18 g samt konstgjorda flugor. Casting är en tävlingssport som tävlas i nio olika grenar både enhands och tvåhands med flugspö, haspel – och spinnspön. I precisionsgrenarna är maxpoängen 100. Inom casting tävlar man i grenar men det går även att tävla i 5-kamp, 7-kamp och 9-kamp. 

Grenar vi har på SM-veckan är Haspel Arenberg och Fluga precision

Haspel Arenberg 
Haspel Arenberg är den grenen de flesta förknippar med Casting. Det är inte konstigt eftersom denna gren är den man oftast brukar demonstrera när man visar Casting. Man använder ett haspelspö och kastar mot ett flerringat mål med en svart mittpunkt som är gjord av plåt. Det är fem avstånd och från varje avstånd kastar man olika sorters kast, pendel-, höger-, vänster-, överhuvud-, och valfritt kast. Den tävlande har 5 minuter på sig att genomföra en serie. En serie i haspel Arenberg består av 10 kast. Varje kast kan ge maximalt 10 poäng och maximala poäng är 100. Den första avståndsbrädan ligger 10 m från mittpunkten på måltavlan (duken). Kastaren gör två pendelkast. Nästa avstånd är från 12 m och den tävlande skall där göra två högerkast, det vill säga spöet ska vara på höger sida av kroppen och när kastet utförs måste det vara 1 m från kroppens mittlinje (mot mitten av sektorn). Det tredje kastet är från 18 m och kallas överhuvudhandskast. Den tävlande gör två kast och det enda som krävs är att kastet utförs över huvudet. Det fjärde avståndet är från 14 m och där görs två vänsterkast. Kastet skall utföras precis på samma sätt som högerkast, fast från vänster sida. Det sista avståndet är från 16 m och där får kastaren använda två valfria kast. 

Fluga Precision 
Fluga precision kastas från ett podium som är 50 cm högt. Den tävlande skall sedan kasta 20 kast mot 5 olika skålar. Skålarna är 60 cm i diameter. Den första och närmaste skålen ligger åtta m från podiet och den sista skålen ligger fem m längre bort än den närmaste. För att en träff skall vara giltig måste flugan träffa i skålen. Varje träff ger 5 poäng, maxpoängen är 100. 

Kastaren har 5½ minuter på sig att utföra serien, alltså de 20 kasten. Först kastar man torrflugemomentet vilket innebär att den tävlande måste luftkasta (blindkasta) minst en gång mellan varje kast. Serien startar med att kastaren skall försöka träffa den mittersta skålen. När det kastet är utfört tar kastaren i så mycket lina som denne tror är lagom till den närmaste skålen, det vill säga den första från vänster.  

När serien startar måste den tävlande hålla flugan i handen. Fluglinan skall vara utdragen en bit, dock som mest i samma längd som spöet. Tafsen måste minst vara 180 cm lång och spetsen måste vara minst 30 cm med lintjocklek på max 0,50 mm. Spetsen ska även vara gul eller orange. Den vanligaste tafslängden är 180-190 cm. 

Håll koll på
Gustav Kransberg som vann Guld i Fluga Precision under VM 2018, han kastade 100 poäng på 1 minut och 7 sekunder och är med den tiden världens snabbaste att kasta fullpott.

Linnea Morild som vann brons i Haspel Arenberg under VM 2018. Linnea har också ental SM guld i samma disciplin.

Lars Eric Eriksson vann silver under VM 2018, denna medalj vann han i Haspel Längd tvåhands på 107 meter en gren som inte är med på SM veckan men om ni vill läsa mer om den grenen hittar ni information på den här länken  

Andra kastar som deltar på SM veckan är Anna Karin Söderquist, Sara Tjälldén och Robert Östlund som också tävlar i landslaget. Robert Östlund är en stark kandidat att utmana Gustav Kransberg i Fluga Precision.

Läs mer
www.casting.se
www.detperfektakastet.se

 

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss