Hoppa till sidans innehåll

Casting

  • Uppdaterad: 2018-06-15 16:13
 

 

Klasser/grenar
Haspel Arenberg
Damer, herrar samt mix

Så fungerar det
Grenen kastas med ett haspelspö och en haspelrulle med en vikt (plugg) på 7,5 gram. Den tävlande gör tio kast fördelade på fem kastplatser med olika avstånd (10-18 meter) mot en utlagd kastduk som har fem ringar, med olika storlek och poäng. Träff i den innersta ringen ger 10 poäng, nästa ring ger 8 poäng, nästa 6 poäng, nästa 4 poäng och den yttersta ringen ger 2 poäng. Max antal poäng är 100.

Tävlingen i Landskrona inleds med en grundomgång där kastarna genomför två serier var, poängen slås ihop och ligger till grund för en ranking till en finalomgång där kastarna seedas in i ett "cup-upplägg". Där gör varje kastare sin tävlingsomgång ensam. Vinnarna går vidare och tillslut finns två kastare kvar som möts i final.

De som är intresserade av att lära sig mer om vad man kan göra med sitt spö är mycket välkomna till castingtävlingarna 7 och 8 juli. Kom och titta och prova på!

Fakta
Casting utvecklades av sportfiskare i England för drygt 100 år sen. Tanken var att det skulle vara en bra träning för att fullända tekniken vid spinn- och flugfiske, dvs. att lära sig att kasta ut betet träffsäkert och tillräckligt långt. Träningen blev sedan en självständig tävlingsgren och idag tävlar man i nio olika grenar i spinn, fluga och haspel. Casting utövas i hela världen och på ett VM deltar runt 25 nationer i både herr- och damklass.

Håll koll på
På SM-veckan kommer Sveriges främsta kastare att delta. Henrik Österberg och Gustav Kransberg, båda världsmästare, kommer att vara på plats på herrsidan och troligen vara två av de som kommer att göra upp om SM-guldet.

På damsidan kommer hela VM-damlaget att vara på plats, med Anna-Karin Söderqvist i spetsen tillsammans med Linnea Morild och Sara Tjälldén.

Visste du att…
…de första castingtävlingarna i Sverige hölls i Östersund 1910?
…casting var med på OS-programmet i London 1912?
…år 1939 antogs regler för kasttävlingar av Sveriges Riksidrottsförbund?
…castingförbundet bildades 1961?
…casting är en av de idrotter som vunnit flest VM guld till svensk Idrott?
…Henrik Österberg som deltar på SM veckan har vunnit över 150 SM guld?
…castingförbundet idag har ett sextiotal medlemsföreningar med en plan att växa under parollen ”det perfekta kastet”? Där vänder man sig till personer som älskar att kasta med spö, och det är cirka 1,5 miljon personer bara i Sverige!

Läs mer:
www.casting.se

Skribent: Calle Delling Andersson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss