Hoppa till sidans innehåll

Bangolf

  • Uppdaterad: 17 APR 2019 14:59
 

 

Så funkar det
Det finns två speltyper, slagspel och matchspel. Slagspelet spelas i dam- och herrklass där spelaren med lägst resultat vinner SM-guld. Matchspelet avgörs i cupform med de bästa spelarna från slagspelet. Här är det matcher en mot en över 18 banor. Spelaren med flest vunna banor går vidare i cupspelet. Tremannalag är en del av slagspelet där bästa klubblag koras. Damsegrarna blir sedan Sveriges representanter i Europacupen. Under SM-veckan avgörs också Elitserien i bangolf. Elitserien spelas under de två första dagarna och under dag två möts ettan mot tvåan i en direkt avgörande match om guldet. Trean och fyran möts i en bronsmatch.

Fakta
Bangolf, även kallat minigolf, kräver en god känsla, precision och spelidé för att träffa hålen. Underlaget består vanligtvis av filt, betong eller eternit. Bollarna som används är temperaturkänsliga, vilket innebär att spelarna behöver kyla alternativt värma bollarna allt eftersom vädret ändras. Bollarnas storlek är 37-43 mm i diameter.  

Håll koll på

  • Carl-Johan Ryner, Uppsala BGK. Anses vara världens bästa spelare. Uppsala BGK har vunnit Europacupen tio gånger och främst är det Carl-Johans skicklighet och kunskap som bidragit stort till Uppsalas stora framgångar. 
  • Karin Olsson, Uppsala BGK. Sveriges bästa damspelare som gjorde comeback i landslaget 2017 efter en del års frånvaro. Hon var då nära att ta guld på VM i Kroatien, men fick nöja sig med silver både individuellt och i lag. 
  • Dan Trulsson, Uppsala BGK. En färgstark person och landslagsspelare som tagit fram ett eget och unikt träningsprogram/slagteknik inom bangolfen. Har vunnit flera SM-guld. 
  • Jasmin Hansson, Asarums BGK, tongivande juniorlandslagsspelare i många år. 2018 blev hon senior och var även då uttagen i landslaget. 
  • Fredrik Persson, Uppsala BGK. Vald till årets bangolfare för andra året i rad. Han vann Guld i det individuella slagspelet på EM i Italien i fjol. Han har dessutom varit en bidragande person till Uppsala BGK:s segrar i Elitserien och Europacupen. 
  • Laura Fogh Henriksen, Tantogårdens BGK. I fjol tog Laura hem både slagspelet och matchspelet på SM. Då var hon fortfarande dansk medborgare och fick inte ta emot medaljen i slagspelet men sedan i oktober har hon svenskt medborgarskap. Nu återstår att se om hon får med sig medalj hem i år. 

Visste du att... 
... det perfekta bangolfslaget bygger på en distinkt pendel, god bollträff och att man håller kvar blicken på bollen? 
... det finns ett seriesystem i bangolf för lagspel ner till division tre? 
... strumpan som kan ses vid bangolfarnas midja används för att värma bollen till en önskad temperatur?
… hinkar och kylklabbar är strumpans motsvarighet när man vill sänka bollens temperatur? 

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss