Hoppa till sidans innehåll

Bangolf

  • Uppdaterad: 2018-06-21 11:26
 

 

Klasser/grenar
Slagspel i klasserna herr, dam, herrjunior och damjunior, därefter matchspel i dam- och herrklass för de bästa i slagspelet. Tremannalag i dam- och herrklass. Damsegrarna blir Sveriges representanter i Europacupen. Under SM-veckan avgörs också Elitserien i bangolf. Elitserien spelas under de två första dagarna och under dag 2 möts ettan mot tvåan i en direkt avgörande match om guldet. Trean och fyran möts i bronsmatch.

Så fungerar det
Slagspelet spelas i dam- och herrklass där spelaren med lägst resultat vinner SM-guld. Matchspelet avgörs i cupform med de bästa spelarna från slagspelet. Här är det matcher en mot en över 18 banor. Spelaren med flest vunna banor går vidare i cupspelet. Tremannalag är en del av slagspelet där bästa klubblag koras.

Fakta
Bangolf kräver känsla och bollen ska slås med precision. Sporten kräver även en god spelidé. Bollarna är temperaturkänsliga, vilket innebär att spelarna behöver kyla alternativt värma bollarna allt eftersom vädret ändras. Bollarnas diameter ska vara 37-43 mm.

Håll koll på
Carl-Johan Ryner, Uppsala BGK. Anses vara världens bästa spelare. Uppsala BGK har vunnit Europacupen tio gånger och främst är det Carl-Johans skicklighet och kunskap som bidragit stort till Uppsalas stora framgångar.

Karin Olsson, Uppsala BGK. Sveriges bästa damspelare som gjorde comeback i landslaget ifjol efter en del års frånvaro. Hon var nära att ta guld på VM i Kroatien i fjol, men fick nöja sig med silver både individuellt och i lag.

Alexander Dahlstedt, Tantogårdens BGK. Världsmästare i slagspel i Zaton, Kroatien 2017.

Jasmin Hansson, Asarums BGK, tongivande juniorlandslagsspelare i många år. Det är först nu 2018 som hon har blivit senior.

Dan Trulsson, Uppsala BGK. En färgstark person och landslagsspelare som tagit fram ett eget och unikt träningsprogram/slagteknik inom bangolfen. Har vunnit flera SM-guld och inför denna säsong bytte han klubb till Uppsala BGK för att utvecklas ännu mer som spelare.

Visste du att…
... det perfekta bangolfslaget bygger på en distinkt pendel, god bollträff och att man håller kvar blicken på bollen?
... det finns ett seriesystem i bangolf för lagspel ner till division tre?
... strumpan som kan ses vid bangolfarnas midja används för att värma bollen till en önskad temperatur?
… hinkar och kylklabbar är strumpans motsvarighet när man vill sänka bollens temperatur?

Läs mer:
www.bangolf.se
 

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss