Hoppa till sidans innehåll

Succé för största vinterveckan hittills

2018-03-27 13:10

27 idrotter, 129 SM-titlar, över 100 000 besökare och drygt 80 sändningstimmar i SVT – SM-veckan i Skellefteå blev en riktig idrottsfest.
  • Uppdaterad: 2018-03-27 13:10

Tävlingarna i Skellefteå utgjorde den nionde vinterveckan och den totalt 17:e SM-veckan i ordningen. För första gången var Skellefteå värdstad för evenemanget och på flera arenor runt om i staden utspelade sig rafflade tävlingar. Sett till antalet idrotter, deltagare och medaljer var SM-veckan större än OS i Pyeongchang.

– Vi har jobbat i 1,5 år för att skapa det här. Det har varit hårt arbete men nu njuter vi de här dagarna, säger Sinnika Sjunnesson, Skellefteå kommuns projektledare för SM-veckan, till SVT Sport.

SVT storsatsade med över 80 sändningstimmar och sammanlagt besökte 130 000 åskådare tävlingarna. Det är Sinnika Sjunnesson mycket nöjd med.

– Det är ett fantastisk arrangemang och en fantastisk uppslutning. Publiken gör det roligt för både tävlande och oss som jobbar. Vi gör det här tillsammans!

Supportrar hejar på åkarna i Tärnaby.

Stjärnor och rekord
En rad världsstjärnor kom till start och gav publiken vad den ville ha. Charlotte Kalla slog till med storslam med guld på 10 km, 15 km och 30 km. Hon har nu tagit 28 (!) individuella SM-guld under karriären. Marcus Hellner vann både 15 km och 30 km och är nu uppe i 15 SM-guld totalt. Karlstads CK Lag Edin höll för favorittrycket i curlingen, precis som Sandra Näslund och Victor Öhling Norberg i skicross samt André Myhrer och Frida Hansdotter i slalom.

Flera svenska rekord slogs under veckan. Elina Rönnqvist, Öjeby AK, gjorde fina 227,5 kg i knäböj i styrkelyftets 72-kilosklass och Ulrik Röijezon och Anna Hedman slog båda svenskt rekord i castings trout distance. Norrbotten vann den totala medaljligan före Västerbotten och Stockholm.

Plats för alla
Mixen av bredd och elit är vad som kännetecknar SM-veckan. Stora idrotter som längdskidor och alpint delar uppmärksamheten med mindre idrotter som exempelvis cricket. De mindre idrotterna får på så sätt möjlighet att visa upp sig och växa, något som Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson framhåller.

– SM-veckan är en à la carte serverad. Det blir härliga upplevelser när du kan plocka från ett smörgåsbord av sporter som du aldrig sett förut, säger han till SVT Sport.

Nackas Zabi i cricketmatchen mellan Nacka CC och Alby Unga Stjärnor

Mer än idrott
Utöver idrottstävlingarna har det varit stor folkfest på torget i Skellefteå och på Vitbergsområdet. Besökarna har bland annat kunna se artister som Brolle, Markoolio och Linda Bengtzing. Enbart eventområdet på torget lockade 17 000 besökare under veckan.

– Jag känner mig stolt över att vi har gjort den här kombinationen av idrottsfest tillsammans med folkfest. Vi erbjuder besökarnas någonting mer. Det är otroligt mycket kultur och massor av prova på-aktiviteter för att skapa nyfikenhet hos dem som är här. Målet är att de själva ska fortsätta med idrott och röra på sig, säger Sinnika Sjunnesson till SVT Sport.

Nu börjar uppladdningen inför sommarens SM-vecka i Helsingborg/Landskrona, 2-8 juli. Nästa års vintervecka hålls i Sundsvall.

 

Klipp från SVT Sport: 

Ola Bränholm sammanfattar SM-veckan

Kolla in publikfesten under SM-veckan

 

SM-veckan Skellefteå 2017 i siffror:

Besökare på tävlingarna: 130 000

Besökare på Folkfesten på torget: 17 000

Antal tävlande: 3 320

Antal personer som arbetat med evenemanget: 4 000 – 5 000

Antal ackrediterade journalister och fotografer: Cirka 200

Uthyrda bäddar: 2 000

Skribent: Calle Delling Andersson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss