Hoppa till sidans innehåll

Fullträff för SM-veckan i Helsingborg och Landskrona

2018-07-09 15:35

SM-veckan är över för den här gången. 291 guldmedaljer fördelat på 52 idrotter delades ut och SVT sände 70 timmar från idrottsfesten.
  • Skapad: 09 JUL 2018 15:35

SM-veckan i Helsingborg och Landskrona blev den största SM-veckan hittills, sett till antalet idrotter. Det som kännetecknar den årligt återkommande tävlingsveckan är glädje, gemenskap och att det finns plats för både större och mindre idrotter. Helsingborg/Landskrona var den 18:e SM-veckan i ordningen.

– Vi har jobbat hårt i 1,5 år för att tillsammans skapa denna idrottsfest. Vi har fått uppleva många fina idrottsprestationer, välbesökta evenemangsområden och prova på-aktiviteter. SM-veckan utvecklas hela tiden och den här veckan var inget undantag. SM-veckan befäster sin position som ett av Sveriges största idrottsevenemang, säger Maria Hallberg, projektledare Riksidrottsförbundet.

Debut för flera idrotter
Flera idrotter debuterade i SM-veckan-sammanhang. Bordtennis TTX, en ny form av bordtennis, fanns med på programmet och det gjorde även idrotter som footgolf, hinderbana och hopprep. En rad paraidrotter som paradressyr, handigolf, rullstolstennis, parasimning och parabänkpress tävlande också under veckan. Stockholm bärgade 218 medaljer varav 66 guld och vann den totala medaljligan före Skåne och Västra Götaland.Stjärnorna visade klass
Många framstående idrottare var på plats och flera av dem höll för trycket. Sarah Sjöström tog tre guld i simning, Carl-Johan Ryner vann som väntat bangolfen precis som Louise Etzner Jakobsson gjorde i paradressyr. Gymnasten Jonna Adlerteg gjorde comeback efter skador och tog direkt guld i barr.

Förutsättningarna var goda
De flesta av tävlingarna avgjordes längs strandpromenaden på Gröningen i Helsingborg och vid Citadellet i Landskrona. Solen strålade under hela veckan och de svalkande vindarna utanför Gröningen gynnade tävlingarna i kite. I den inre vallgraven vid Citadellet spelades matcher i kanotpolo och beachvattenpolo, och det blev en spännande kontrast mellan modern idrott och Citadellets snart femhundraåriga historia.

Välbesökta arrangemang
Idrottstävlingarna var välbesökta och det var även de många kringaktiviteterna. Att få prova på olika idrotter och att få se Bolibompadrakens show var höjdpunkter för den yngre publiken, medan sändningen av Sveriges kvartsfinal i fotbolls-VM på storbildsskärm var omåttligt populärt bland de äldre. Cirka 8 000 personer såg matchen tillsammans på Gröningen under lördagseftermiddagen.

Nu lämnar Helsingborg och Landskrona över stafettpinnen för SM-veckan sommar till Malmö, där tävlingarna arrangeras nästa år. Dessförinnan ser vi fram emot vinterveckan i Sundsvall, 28 januari – 3 februari 2019.

Klipp från SVT Sport:

Cecilia Ingman sammanfattar SM-veckan

Samlade höjdpunkter från tävlingarna

SM-veckan Helsingborg/Landskrona 2018 i siffror:

Idrotter: 52

Deltagare: 6 000

SM-guld som delas ut: 291

Sändningstimmar i SVT: 70

Funktionärer: 2 100

Prova på-aktiviteter: 200

Blå och gula blommor: 5 000

Kravallstaket: 4 500 m

Skribent: Calle Delling Andersson
Epost: Adressen Gömd

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss