Tävlingarna i längdskidor bjuder på fullt SM-program vilket innebär sex tävlingsdagar. Tävlingarna avgörs på olika distanser, genom individuell- och masstart samt sprint och stafett.

Så går det till

I masstart startar alla åkare samtidigt enligt en seedning och först i mål vinner. I individuell start/intervallstart startar åkarna med 30 sekunders mellanrum och den som har snabbast tid i mål vinner.

I stafetten tävlar lag med tre åkare i varje. Alla lag startar samtidigt och först i mål vinner.

Sprinten börjar med en prolog där åkarna åker banan med 15 sekunders mellanrum. De 30 med bäst tid från prologen går vidare till finalomgången där åkarna slås ut tills att de sex bästa gör upp om segern i finalen.

Fakta

På fötterna har åkaren en typ av skidskor för klassisk åkning och en annan för skate. De klassiska skorna är mjukare för att passa för diagonalåkning medan skateskorna är styvare runt vristen. Hur långa skidorna är beror på flera olika faktorer, bland annat åkarens längd och vikt. Skidorna är generellt längre för klassisk åkning än för fristil. Tävlingsskidor har ofta en kärna av papp uppbyggd i ett stående ”bikakemönster” som omsluts av kolfiber, konstmaterial eller i vissa fall trä. Mot snön har skidan ett belag av plast med hög grafithalt som vallas med olika produkter beroende på väder för att stöta bort smuts och vatten så bra som möjligt. Vid tävlingar i klassisk teknik vallas skidorna med fästvalla i mitten av skidan så att åkaren kan trycka fast skidan mot snön när diagonal¬tekniken används.

Visste du att

  • Anders Södergren tillsammans med Nils ”Mora-Nisse” Karlsson är den mest framgångsrike manlige åkaren i SM-sammanhang med 17 SM-guld vardera.
  • SM i längdåkning är ett av Svenska Skidförbundets mest traditionsrika arrangemang. Tävlingarna har arrangerats i obruten följd sedan 1910 förutom 2020 tävlingarna ställdes in på grund av coronapandemin.