Hoppa till sidans innehåll

Wakeboard

  • Uppdaterad: 2018-04-12 11:28
 

Klasser/grenar: Wakeboard bakom båt och Wakeboard bakom kabel

Så fungerar det
Wakeboard bakom båt och kabel: Wakeboard kan bäst förklaras som en korsning mellan snowboard och vattenskidor där man använder en snowboardliknande bräda men åker efter en båt eller bakom en kabel med en lina som vid vattenskidåkning. Sporten har sitt ursprung i USA där vågsurfarna i början på 80-talet började använda sina surfbrädor och en vattenskidlina för att åka bakom en båt de dagar då vågorna inte var tillräckligt stora att surfa på. Så småningom utvecklades det mindre brädor med bindningar som fungerade bättre bakom båten än de stora surfbrädorna och så var wakeboardsporten född. Åkarens prestation bedöms av tre domare sittande i båten eller från land vid åkning bakom kabel. Både de tekniska och artistiska aspekterna bedöms och högst poäng får hon/han som bäst utför de svåraste/snyggaste tricken med så hög höjd som möjligt varvat med både rotations-trick, grepp, volter och åkning över olika rails och andra hinder. Ett väl komponerat tävlingsåk ska innehålla så många olika ingredienser som möjligt.

Fakta
Svenska Vattenskidförbundet bildades lördagen den 12 maj 1962 och antalet medlemsklubbar var den 31 december 1962 8 stycken. SVWF består idag av ca 7000 medlemmar fördelat på 67 klubbar och 5 distrikt. Wakeboardsporten kom till Sverige i början på 90-talet och har växt sig stor här. 1995 hölls den första tävlingen och 1999 fick Skandinavien sin egen proffstour, GUL Scandinavian Wakeboard Series.

Håll koll på
Caroline Djupsjö – VM brons och 4 EM-guld i Wakeboard. ”Carro” tillhör definitivt världseliten!
William Klang – Världsnamn inom sporten med VM-guldet 2016 som främsta merit

Visste du att...
… ca 30 millioner människor runt om i världen åker årligen och regelbundet både wakeboard och vattenskidor. Vattenskidor som sport var inkluderat vid OS 1972! 

… vattenskid- och wakeboardsportens grundare var svenskättlingen Ralph Samuelson som 1922 använde två plankor och en vanlig tvättlina för att åka på vattnet bakom en båt! 

… världsrekordet för flest antal åkare bakom en och samma båt sattes 2012 i Australien och är smått fantastiska 145 stycken! 


Skribent: Tor Widerberg
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss