I tyngdlyftning tävlar man i delgrenarna ryck och stöt. När tävlingarna är över koras en svensk mästare i ryck, en i stöt samt en för de sammanlagda resultaten från grenarna.

Glenn Jönsson tävlar i tyngdlyftning under dag 1 av SM-veckan 2018 den 2 juli 2018 i Helsingborg.

Så går det till

I ryck ska stången lyftas i ett enda moment från lyftplanet upp över lyftarens huvud till helt sträckta armar, antingen genom utfall eller genom böjning av benen. Stången ska därefter hållas i orörlig slutställning med armar och ben utsträckta och fötterna på samma linje tills domarna ger signal för nedtagning.

I stöt ingår flera steg. Först håller lyftaren ett axelbrett grepp och lyfter i ett moment upp till axlarna, antingen genom utfall eller genom böjning av benen. I nästa moment hålls stången vilande på nyckelbenen/axlarna med fötterna på samma linje med utsträckta ben. Stången stöts sedan upp vertikalt till fullständigt sträckta armar genom att böja och sedan sträcka på benen. Fötterna återförs till samma linje med armar och ben sträckta tills lyftaren får domarnas signal till nedtagning.

Fakta

Tävlingen sker på ett kvadratiskt lyftflak med fyra meter långa sidor. Damerna tävlar med en stång som väger 15 kg, är 2010 mm lång med en diameter på 25 mm som har gul färgmarkering. Herrarna tävlar med en stång som väger 20 kg och är 2200 mm lång med en diameter på 28 mm och har blå markering.

Tävlingen döms av tre domare som är placerade på en linje sex meter från lyftflakets mittpunkt. Vikten ska hela tiden ökas, den lyftare som tar lägsta vikten börjar. Minsta ökning av vikten är ett kilo.

Visste du att…

  • fram till år 1921 användes kulstång på SM? Sedan år 1922 har endast skivstång använts.
  • Sundbybergs TK arrangerade SM 20 år i rad mellan åren 1964-1983?
  • Björn Falkland, Trelleborg, har vunnit flest SM? 14 stycken.