Hoppa till sidans innehåll

Rallycross

  • Uppdaterad: 11 OKT 2018 16:44
 

 

Klasser
Super Car Lites

Så funkar det
Intensivt, tätt, snabbt och viss plåtkontakt. Rallycrossen är fylld av action. Här tävlar damer och herrar på lika villkor. Sprintrallycrossen avgörs genom kvaltävlingar, semifina­ler och en final där först i mål vinner. I varje heat kör mellan fyra och sex bilar där de under tre kvalheat samlar poäng. Flest poäng tar sig till semifinaler där sex bilar gör upp om de tre finalplatserna från respektive semifinal. Banan är bland annat täckt av snö och is, bilarna körs med dubbdäck.

Fakta
Förarens jobb är att framföra bilen så snabbt som möjligt från start till mål utan att äventyra säkerheten eller skaffa sig fördelar genom att regelvidrigt ta sig förbi andra ekipage. Bilen har en skyddsbur för att klara tuffa smällar och avåkningar. Föraren bär hjälm och ett så kallat HANS-skydd som sitter över axlarna. Skyddet fästs samman med hjälmen och det förhindrar nackskador vid krasch.

Håll koll på

Oliver Eriksson som vann den internationella serien i just den här bilklassen 2018. Kevin Eriksson och Kevin Hansen som båda är VM-förare de senaste åren och har vunnit den här klassen internationellt. Sebastian Eriksson har vunnit vinter-SM tidigare och har bland annat varit tvåa totalt i den amerikanska rallycross-serien. 

Visste du att...
…Sverige är en mycket framstående nation i rallycross? Johan Kristoffersson blev världsmästare 2017 och 2018.
...Kenneth Hansen tagit 14 EM-guld?
... Per Eklund, som vann den första rallycrosstävlingen i Sverige för över trettio år sedan, är fortfarande aktiv och fanns med i startfältet vid VM-tävlingen i Sverige i somras.
... en av deltävlingarna i VM körs i Höljes i nordvästra Värmland? Då förvandlas den lilla byn med 150 invånare till en gigantisk campingplats med nästan 40 000 lyckliga rallycrossfans.

Läs mer
sbf.se 

Skribent: Calle Delling Andersson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
Fax: 086996200
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss