Hoppa till sidans innehåll

Danssport

  • Uppdaterad: 11 OKT 2018 16:25
 

 

Grenar
Tiodans, hiphop, disco och slowdance

Tiodans (Latin och Standard bildar tillsammans Tiodans)

 

Standard
Modern vals - valsen (Walts = vrida runt) som har sitt ursprung från en österrikisk folkdans, kom från Tyskland under första hälften av 1800-talet och är den första runddansen, det vill säga kavaljeren för damen genom att lägga ena armen om hennes liv. Tango är en argentinsk sällskapsdans från andra hälften av 1800-talet och som introducerades i Europa omkring 1910 i ett lugnare tempo. Den dansades huvudsakligen av män, som för att briljera gjorde stegen alltmer invecklade på det trånga utrymmet.Wienervals är en variant av vals, som behärskade den dansande världen under 1800-talets andra hälft och särskilt i Wien (därav namnet Wienervals). Slowfox är en långsammare variant av den amerikanska pardansen foxtrot, rävtramp.Slowfoxen är karaktäriserad av långa flytande steg. Eftersom musiken går långsamt fordras kontrollerade rörelser och perfekt balans för att ge dansen ett "stillsamt" utseende. Quickstep kommer ursprungligen ifrån jazzkvarteren i New York. Där kallades dansen "Go as you please" och blev mycket snabbt populär p.g.a. sina enkla rytmiska steg.

 

Latin
Samba kommer från Brasilien, där den spelar en viktig roll som karnevalsmusik eftersom den är en sångdans som kan förekomma i både långsamma och snabba tempon. Cha-Cha-Cha är en sällskapsdans med latinamerikanskt ursprung och är en utveckling av mambon och det som inom latinamerikansk populärmusik benämns "bolero ritmico". Rumba är en afrokubansk dans, som uppstod i stadsmiljö. På grund av det lugna tempot är rumban ansedd vara den mest "romantiska" dansen inom tävlingsdansen. Paso doble, vilket betyder dubbelsteg, är en marschartad dans, som härstammar från Spanien och Latinamerika där den marschartade musiken ofta förekom vid tjurfäktningar. Dansen ska föreställa kampen mellan matadoren (kavaljeren) med den röda manteln (damen) och tjuren. Jive är det europeiska uttrycket för den amerikanska dansen "Lindy-Hop", som har uppkallats efter den amerikanska flygaren Charles Lindbergh. 

 

Disco
Disco har sitt ursprung från 70-talets disco. Dansen har utvecklats mycket sedan dess och är idag en snabb, explosiv och atletisk dans. Teknikmoment som hopp, piruetter och kickar är en viktig del av dansen där man lägger stor vikt vid teknisk kvalitet som korrekt hållning, balans, kontroll och placering av kroppen.

 

Slowdance
Dansas till ballader och kallas ibland för slowdisco. Explosivitet, energi, kontraster, inlevelse och dramatik är viktigt. Variation i dynamik, fart, nivåer och rörelsekvaliteter. Många tekniska moment och trix med fokus på kvalitet på utförandet.

 

Hiphop
Hiphopdansen växte fram under 80-talet. HipHop ger utrymme för fri tolkning och personlig stil och dansas med stor variation av rytmer som visar på dynamik, tajming och musikalitet.I hiphop battle dansar man två dansare i taget i en ring. Det går det ut på att försöka överträffa sin motståndares dans. 

 


Skribent: Calle Delling Andersson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
Fax: 086996200
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss