Hoppa till sidans innehåll

Danssport

  • Uppdaterad: 2018-10-11 16:25
 

 

Grenar
Tiodans, hiphop, disco och slowdance

Mer om danserna
Tiodans
(Latin och Standard bildar tillsammans Tiodans)
• Latinamerikanska danser - Cha-Cha-Cha, Samba, Rumba, Paso doble och Jive.
• Standarddanser - Modern vals, Quickstep, Tango, Wienervals och Slowfoxtrot.

Standard
Modern vals - valsen (Walts = vrida runt) som har sitt ursprung från en österrikisk folkdans, kom från Tyskland under första hälften av 1800-talet och är den första runddansen, det vill säga kavaljeren för damen genom att lägga ena armen om hennes liv. Ur Bostonvalsen, som är en amerikansk långsam vals, utvecklades en modernare variant av vals med utpräglat långsamt tempo i glidande stil med modifierande steg, som fick namnet "English Waltz".

Tango är en argentinsk sällskapsdans från andra hälften av 1800-talet och som introducerades i Europa omkring 1910 i ett lugnare tempo. Ursprunget är osäkert, men tangon är troligen en afroamerikansk musiktyp förd till Argentina av svarta från Mellanamerika. Tangon utvecklades till en populär dans i trånga barer bland de fattiga, kriminella och prostituerade i Buenos Aires. Den dansades huvudsakligen av män, som för att briljera gjorde stegen alltmer invecklade på det trånga utrymmet.
Tangon spred sig snabbt och i Europa blev tangon populär i danssalongerna efter valsens storhetstid, men den betraktades också som osedlig och förbjöds på vissa håll.

Wienervals är en variant av vals, som behärskade den dansande världen under 1800-talets andra hälft och särskilt i Wien (därav namnet Wienervals). Genom kompositörerna Josef Lanner, Johan Strauss d ä och i synnerhet genom Johan Strauss d y har Wienervalsen blivit odödlig och fått en klassisk form, som den alltid kommer att leva vidare med, t ex som Wienervalsen "An der schönen blauen Donau".

Slowfox är en långsammare variant av den amerikanska pardansen foxtrot, rävtramp, som lanserades i USA omkring 1912 och i Europa under första världskriget, 1914–1918. Foxtroten ansågs imitera rävens försiktiga och tveksamma steg därav namnet. Slowfoxen är karaktäriserad av långa flytande steg. Eftersom musiken går långsamt fordras kontrollerade rörelser och perfekt balans för att ge dansen ett "stillsamt" utseende. Många anser därför att slowfoxen är den svåraste standarddansen.

Quickstep kommer ursprungligen ifrån jazzkvarteren i New York. Där kallades dansen "Go as you please" och blev mycket snabbt populär p.g.a. sina enkla rytmiska steg. Därifrån utvecklades tävlingsdansen quickstep, som går i snabb takt med många turer och är mycket konditionskrävande.

Latin
Samba kommer från Brasilien, där den spelar en viktig roll som karnevalsmusik eftersom den är en sångdans som kan förekomma i både långsamma och snabba tempon. Samban har utvecklats ur den brasilianska dansen "batuque" och introducerades som sällskapsdans i New York i slutet av 1930-talet.

Cha-Cha-Cha är en sällskapsdans med latinamerikanskt ursprung och är en utveckling av mambon och det som inom latinamerikansk populärmusik benämns "bolero ritmico". Cha-Cha-Chan kom från Kuba via USA till Europa, där den blev populär i mitten av 1950-talet.

Rumba är en afrokubansk dans, som uppstod i stadsmiljö, och rytmen är med sina betoningsförskjutningar starkt påverkad av de svartas musik. På 1910-talet kom rumban till USA:s östkust och i förenklad form har rumban blivit en populär sällskapsdans. I Europa blev rumban populär omkring 1930. Rumban medförde en del nyheter, t ex så kunde man nu stå en bit ifrån varandra. P.g.a. det lugna tempot är rumban ansedd vara den mest "romantiska" dansen inom tävlingsdansen.

Paso doble, vilket betyder dubbelsteg, är en marschartad dans, som härstammar från Spanien och Latinamerika där den marschartade musiken ofta förekom vid tjurfäktningar. Dansen ska föreställa kampen mellan matadoren (kavaljeren) med den röda manteln (damen) och tjuren. Paso doble var populär omkring 1920.

Jive är det europeiska uttrycket för den amerikanska dansen "Lindy-Hop", som har uppkallats efter den amerikanska flygaren Charles Lindbergh. Namnet jive uppkom när England överhopades av amerikanska soldater vid det andra världskrigets utbrott. Dessa soldater kallades för "the GI´s" och bland dem fanns åtskilliga som kallades Johnny. Eftersom de dansade så bra fick de smeknamnet "GI´s Johnnys", som senare blev jive.

Disco
Disco har sitt ursprung från 70-talets disco. Dansen har utvecklats mycket sedan dess och är idag en snabb, explosiv och atletisk dans och dansas i 128–140 bpm. Karaktären kännetecknas av en konstant kroppspuls som bygger på principen contraction och release. Disco ger utrymme för fri tolkning och personlig stil. Teknikmoment som hopp, piruetter och kickar är en viktig del av dansen där man lägger stor vikt vid teknisk kvalitet som korrekt hållning, balans, kontroll och placering av kroppen. Helhetsintrycket ska vara att dansaren dansar med lätthet, snabbt, explosivt och spänstigt.

Slowdance
Dansas till ballader och kallas ibland för slowdisco. Även här är explosivitet, energi, kontraster, inlevelse och dramatik viktigt. Variation i dynamik, fart, nivåer och rörelsekvaliteter. Många tekniska moment och trix med fokus på kvalitet på utförandet.

Hiphop
Hiphopdansen växte fram under 80-talet. Den startade som en ”festdans” som man gjorde på olika housepartys eller klubbar. Dansen växte fram genom musiken och genom de personer som utförde den.

Hiphop karakteriseras av ett ”groove”, ett gung i kroppen där betoningen ofta ligger på åttondelarna i musiken. Groovet är en känsla som skapas av musiken och på så sätt också förändras med musiken. Hiphopens groove har överlag en tung nedåtgående känsla i dansen så som i musiken. HipHop ger utrymme för fri tolkning och personlig stil och dansas med stor variation av rytmer som visar på dynamik, tajming och musikalitet.

I hiphop battle dansar man två dansare i taget i en ring. Det går det ut på att försöka överträffa sin motståndares dans. Det är ett utbyte av färdigheter där man utmanar/uppmuntrar varandra till att överträffa sig själv och sin egen förmåga. Interaktionen mellan dansarna är viktig och battles utförs som en konversation där dansarna svarar på varandras dans. Dansarna måste visa respekt mot sin motståndare.

Skribent: Calle Delling Andersson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss