Hoppa till sidans innehåll

Brottning

  • Uppdaterad: 11 OKT 2018 16:16
Klasser
Herrar (Grekisk-Romersk stil)
Damer (Fristil)

Så fungerar det
Brottning är en av världens äldsta kampsporter. Grundtanken är att man skall försöka brotta ner sin motståndare på rygg. Man utför olika grepp för att lyckas vinna matchen. Lyckas man få ner motståndaren på rygg med båda skuldrorna i mattan vinner man matchen via en så kallad fallseger. Man kan även vinna en match genom att samla på sig poäng genom att utförda olika grepp. Desto svårare grepp, desto högre poäng. Poängskalan är från 1-5 poäng.

Matchtiden är totalt sex minuter lång uppdelad i två perioder på tre minuter med 30 sekunders vila mellan perioderna. Om ingen lyckats vinna via en fallseger vinner den som har flest poäng. Skulle det stå lika efter sex minuter gå segern till den brottare som utfört det grepp som belönats med högst poäng. Har brottarna tilldelats samma poängutdelning per grepp vinner den som tagit den sista poängen. Undantag i regeln är om någon tilldelats en varning för osportslig brottning. Dessa varningspoäng är mer värda än vanliga poäng.

Grekisk-romersk stil
I grekisk-romersk stil brottas man från midjan och uppåt. Man får inte ta i benen eller kroka sin motståndare. Här ifrån utför man bland annat bakåtkast som smidjebälte och krysstag samt svingkast såsom nacksving och mara. Men det finns även nertagningar när man får ner motståndaren på mage samt utknuffningar från mattan likt sumobrottning. Kasten belönas med två till fem poäng beroende på hur väl utfört kastet är. Nertagningar ger två poäng och utknuffningar eller som det också kallas: pushouts ger ett poäng. Om en brottare är väldigt aktiv kan den belönas med att få ett så kallat parterröverläge. Matchen blåses då av och motståndaren tvingas lägga sig på mage och ifrån topposition kan brottaren utföra flera grepp så som rullningar, brytningar och lyft.

Fristil
I fristil är det tillåtet att ta i benen och kroka. Man får använda hela kroppen för att utföra grepp på sin motståndare. Vanligaste greppen i fristil är dyk på just benen men det förekommer också att man utför bakåtkast och svingkast precis som i den grekisk-romerska stilen. Om en brottare inte söker tillräckligt med grepp kan domaren ge brottaren en passivitetsvarning. Då måste brottaren ta minst ett poäng på 30 sekunder för att inte tappa en poäng till motståndaren.

SM avgörs i tio olika viktklasser, damernas vikter är uppdelade från 50 kg till 76 kg och herrarnas spann är mellan 55 kg till 130 kg. Brottningarna avgörs på två dagar. Under lördagen (2/2) delas varje vikt in i två pooler där alla möter alla. Vinnaren i varje pool möts i en final där det avgörs vem som skall bli ”Svensk Mästare 2018”. Finalerna äger rum på söndagen (3/2).

Fakta
SM-mattans totala storlek är 12x12 meter men brottarna måste hålla sig innan för den yttersta ringen (tio meter i diameter). Trampar man utan för ringen förlorar man en poäng till motståndaren. 

Tre domare samarbetar för att bedöma matcherna. Tycker en brottare att domarna tagit en felaktigt beslut kan man via en challenge utmana beslutet och få situationen videogranskad av tävlingens domarchef. Går inte ens challenge igenom förlorar brottaren rätten att utmana fler domslut under resten av matchen.

Brottningens parterrposition var tidigare att den nerdömde brottaren ställde sig på alla fyra med knä och händer i mattan. Detta har förändras och nu är utgångspositionen istället helt liggande på mage. Parterr är dock fortfarande en korrekt benämning för positionen då betydelsen från franskans ”par terre” som betyder ”på marken”.

Håll koll på
Flera världsstjärnor med bland annat VM-guld i bagaget; Sofia Mattsson och Jenny Fransson från Gällivare SK kommer till SM för att försvara sina SM-guld från 2018. Kampen om guldet i herrarnas 87 kg. Först vann Zakarias Berg SM-guldet i 87 kg under SM 2018 över Emil Sandahl. Emil kontrade och tog revansch på Lag-SM i november. Förhoppningen är att vi får se dessa herrar göra upp om guldet och på så sätt få ett avgörande i vad som kan bli en episk triologi. 

Sundsvalls AIK:s egen supertalang Niklas Öhlén gör SM-debut på hemmaplan. Svenske Mästaren för juniorer blir en spännande bubblare på SM.

Visste du att...
... Första person att vinna ett SM i Brottning var C.W. Nilsson, Hälsingborgs AF som tog hem guldet år 1896. På den tiden fanns det inga viktklasser utan alla slogs om samma SM-guld oavsett vikt.
... Under antikens Grekland var alla brottare helt nakna för att man enkelt skulle kunna se att ingen hade några vapen på sig. Det är också av den anledningen man började brottas grekisk-romersk stil för att man inte ville att brottarna skulle kunna ta grepp ”under bältet”.
... Brottning är Sveriges mest framgångsrika OS-sport räknat i antal guldmedaljer. Under första halvan av 1900-talet var Sverige världsledande med åtskilliga guld. Senaste guldmedaljören på OS var Mikael Ljungberg som vann 97-kilosklassen i Sydney 2000. Sveriges senaste medaljörer var Sofia Mattsson och Jenny Fransson som båda tog ett OS-brons i Rio 2016.

Mer information
I Svenska Brottningsförbundets olika kanaler: www.swedewrestling.se. https://www.facebook.com/svenskabrottningsforbundet/ samt @swedewrestling på instagram


Epost: Adressen Gömd

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
Fax: 086996200
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss