Under SM-veckan avgörs bowlingens svenska mästerskap för 3-mannalag. Spelformen som används kallas för Bakers och går till så att de tre deltagarna i tur och ordning slår varsin ruta till lagets serie.

Så funkar det

Tre herrlag och tre damlag kvalificerar sig till att göra upp om medaljerna. De har kvalificerat sig via distriktsmästerskap och kvalspel.  Finalspelet på SM-veckan i Luleå/Boden avgörs i flera steg:  lagen startar med att spela 5 serier där de 8 bästa resultaten går vidare till finalsteg två: Round Robin. Där spelar finalisterna final över 8 serier. 7 serier matchspel samt 1 utjämningsserie. Det sista steget är en så kallad ”stegfinal”. Det innebär att det tredje bästa laget möter först det andra-placerade om vilket lag som får möta kvalvinnarna om titeln svenska mästare.

Fakta

Bowling är en sport där man försöker välta tio käglor, 18,2 meter bort, man har två chanser på sig. Slår man ner alla käglor i ett slag gör man en strike, får man ner alla käglor på andra försöket har man gjort en spärr. För att göra det på bästa sätt letar eliten efter den mest gynnsamma spellinjen till ”fickan” mellan den främsta käglan och den bredvid. De bästa bowlarna använder många olika klot för att på bästa sätt, med hjälp av skruv, övervinna det utmanande underlaget i form av olja (som är utplacerad i olika förutbestämda profiler) och själva banans karaktär där millimetersmå skillnader påverkar vilken spellinje som är bäst att använda sig av.

Sverige som bowlingnation har etablerat sig som ledande i Europa med flera mästerskap där vi i topp på både junior och senior sidan. I Världen är USA ledande med Singapore, Malaysia, Sverige och Colombia som toppnationer.

Visste du att

• Det finns idag ca 17 000 bowlare som deltar i seriespel och tävlingar runtom i Sverige.
  • Bowlingförbundet har ca 600 medlemsföreningar.
  • Under herrarnas EM 2023 blev Sverige bästa nation och tog 6 medaljer varav 3 guld.
  • Vid damernas EM 2022 tog Sverige 14 av 17 möjliga medaljer och i november vann damlandslaget World Cup i Australien.
  • Vid junior-EM i april 2023 tog Sverige 13 medaljer vilket är tangerat medaljrekord för Sverige i JEM-sammanhang.
  • Sverige är världens tredje bästa land i bowling efter USA och Sydkorea, enligt medaljligan från VM.
  • Senaste VM i Dubai, Förenade Arabemiraten så var Sverige bästa nation.
  • Den första bowlinghallen öppnade i Sverige redan 1909 i Stockholm. Därmed är Sverige ett av de länder där bowlingen har funnits längst.
  • Vid U21-VM i Helsingborg 2022 spelade mer än hälften av killarna med tvåhandstekniken.