Hoppa till sidans innehåll

Bowling

  • Uppdaterad: 2018-10-11 16:12
 

 

Klasser
Damlag och Herrlag

Så funkar det
Under SM-veckan i Sundsvall avgörs bowlingens svenska mästerskap för 3-mannalag. Spelformen som används kallas för Bakers och går till så att de tre deltagarna i tur och ordning slår varsin ruta till lagets serie. Tre herrlag och tre damlag har kvalificerar sig till uppgörelsen kring medaljerna. Medaljörerna har kvalificerat sig via distriktsmästerskap och kvalspel i Norrköping för både herrarna och damerna. Finalspelet i Sundsvall avgörs i en så kallad ”stegfinal”. Det innebär att det tredje bästa laget från kvalet möter först det andra-placerade om vilket lag som får möta kvalvinnarna om titeln svensk mästare 2019.

Fakta
När man tävlar i bowling är den 19,2 meter långa banan oljad enligt en förbestämd ”profil”. Från början var oljan till för att skydda banan: men har utvecklats till att vara en utmaning för spelarna. Ungefär de två första tredjedelarna av banan oljas med cirka en matsked olja som gör att det blir mer gynnsamt att spela vissa linjer i banan, till exempel långt ut, nära rännan, eller långt in. Eftersom oljan dessutom förflyttas med varje klot som rullar blir taktiken, att spela på olika ställen i banan, och hitta var det är gynnsammast att spela, något som har blivit mycket viktigt i modern bowling. Därför har också elitspelarna oftast flera olika klot, som skruvar olika mycket, med sig till banorna.

Visste du att… 
… Sverige är världens tredje bästa land i Bowling efter USA och Sydkorea, enligt medaljligan från VM. 
… Att en tredjedel av pojkarna på senaste Junior-EM spelade med den nya tvåhandstekniken.
… den första bowlinghallen öppnade i Sverige redan 1909 i Stockholm. Därmed är Sverige ett av de länder där bowlingen har funnits längst. 

Läs mer om bowling på Svenska Bowlingförbundets hemsida: www.Swebowl.se

 

Skribent: Calle Delling Andersson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss