Hoppa till sidans innehåll

Bowling

  • Uppdaterad: 11 OKT 2018 16:12
 

 

Klasser
Damlag och Herrlag

Så funkar det
Under SM-veckan i Sundsvall avgörs bowlingens svenska mästerskap för 3-mannalag. Spelformen som används kallas för Bakers och går till så att de tre deltagarna i tur och ordning slår varsin ruta till lagets serie. Tre herrlag och tre damlag har kvalificerar sig till uppgörelsen kring medaljerna. Medaljörerna har kvalificerat sig via distriktsmästerskap och kvalspel i Norrköping för både herrarna och damerna. Finalspelet i Sundsvall avgörs i en så kallad ”stegfinal”. Det innebär att det tredje bästa laget från kvalet möter först det andra-placerade om vilket lag som får möta kvalvinnarna om titeln svensk mästare 2019.

Fakta
När man tävlar i bowling är den 19,2 meter långa banan oljad enligt en förbestämd ”profil”. Från början var oljan till för att skydda banan: men har utvecklats till att vara en utmaning för spelarna. Ungefär de två första tredjedelarna av banan oljas med cirka en matsked olja som gör att det blir mer gynnsamt att spela vissa linjer i banan, till exempel långt ut, nära rännan, eller långt in. Eftersom oljan dessutom förflyttas med varje klot som rullar blir taktiken, att spela på olika ställen i banan, och hitta var det är gynnsammast att spela, något som har blivit mycket viktigt i modern bowling. Därför har också elitspelarna oftast flera olika klot, som skruvar olika mycket, med sig till banorna.

Visste du att… 
… Sverige är världens tredje bästa land i Bowling efter USA och Sydkorea, enligt medaljligan från VM. 
… Att en tredjedel av pojkarna på senaste Junior-EM spelade med den nya tvåhandstekniken.
… den första bowlinghallen öppnade i Sverige redan 1909 i Stockholm. Därmed är Sverige ett av de länder där bowlingen har funnits längst. 

Håll koll på:

Kristina ”Kicki” Nordenson, BK Granen:
”Kicki”, som bland annat vunnit guld i Senior-VM (50-plusare), är ledargestalten i det här laget som är i finalspel för andra året i rad. I fjol blev det bronsmedalj när de spelade de för Team Vasa, som dock tvingades lägga ned sin verksamhet. Nu blir det minst silver för dalkullorna från Hedemora.
För ”Kicki” Nordenson finns det också intresse i herrarnas finalspel då sonen Peter ingår i Team Clans lag.

Ida Andersson, BK Högland:
BK Högland från Nässjö har varit en av landets bästa damklubbar på 2010-talet, men man har ännu inte lyckats vinna SM-guld. Nu kommer småländskorna med ett ungt lag där 25-åriga Ida Andersson är den klart mest meriterade spelaren med sina sju år i landslaget. Ida har redan hunnit samla på sig fyra EM-guld i olika lagdistanser. Brodern Pontus ingår i Clans lag som också kvalificerat sig för finalspelet.

Markus Jansson, BK Jösse:
Den 25-årige värmlänningen har varit bofast i landslaget de senaste fyra åren och är ankare i Jösses lag. Det finns dock en liten risk att Markus missar SM-finalen då han väntar på att bli pappa för första gången i början av februari. Jösse vann 3-manna-SM för två år sedan och kvar från det laget finns Mattias Melin.

Pontus Andersson, Team Clan:
Pontus har etablerat sig i landslaget de senaste åren och med sitt publikfriande skruvslag drar han blickarna till sig. Den 23-årige Nässjökillens vardag består av bowling då han arbetar som lärare på Bowlinggymnasiet i sin hemstad. Storasyster Ida finns också med i SM-finalen så det finns chans på dubbla guld till familjen Andersson.

William Svensson, BK Kaskad:
Den 18-årige Västervikssonen är ett av de stora framtidslöftena i svensk bowling, bland annat har han vid två tillfällen blivit individuell Europamästare för juniorer. William använder den allt populärare tvåhandsfattningen som kan se lite avig ut men har visat sig oerhört effektiv.

Filip Wilhelmsson, Kaskad:
Ytterligare ett stort framtidshopp. Filip tillhör den gyllene generation av 90-talister som håvat in massor av svenska medaljer i internationella juniormästerskap. Vid en tävling sommaren 2018 slog han tre 300-serier i samma finalpass, något som aldrig tidigare inträffat i svensk bowlings drygt 100-åriga historia.

 

Läs mer om bowling på Svenska Bowlingförbundets hemsida: www.Swebowl.se

 

Skribent: Calle Delling Andersson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
Fax: 086996200
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss