Hoppa till sidans innehåll
Foto: J…RGEN JARNBERGER

Boule

  • Uppdaterad: 2018-10-11 15:58
 

 

Klasser
Matchspel för klubblag

Så fungerar det
Svenska Cupen Öppen är Boulesveriges inomhus-SM för klubblag. Åtta föreningar är kvalificerade till finalspelet. Varje förening representeras av sex spelare plus eventuella avbytare.

Finalspelet börjar med cirkelpool – en typ av gruppspel där man går vidare efter två vinster och är utslagen efter två förluster – under lördagen och följs av semifinaler och final under söndagen. Den förening som vinner Svenska Cupen Öppen blir Sveriges representant i Europacupen/EM för klubblag.

Varje klubbmöte spelas i två avdelningar: Den första avdelningen består av två trippelmatcher, varav minst en är mixad (lagen innehåller både kvinnliga och manliga spelare), och den andra avdelningen av tre dubbelmatcher, varav minst en är mixad (alla tre får vara mixade). Klubbmötet avslutas då någon av föreningarna har vunnit tre matcher.

Fakta
Pétanque, som vi i Sverige kallar för boule, är ett boulespel som spelas genom att stålklot kastas mot en liten träkula, i Sverige kallad för lillen. Boule spelas i omgångar där spelet startar genom att en spelare i det lag som vann den senaste omgången (första omgången lottas) kastar ut lillen på en godkänd plats, 6–10 meter från ringen och minst en meter från den banbegränsande linjen, "dödlinjen". Spelaren måste stå i ringen med båda fötterna i marken då såväl lille som klot kastas.

När båda lagen har kastat var sitt klot avgörs spelordningen av vilket lag som för tillfället ligger närmast lillen. Det lag som inte har klotet närmast lillen får spela tills det har lyckats komma närmast eller lagets klot har tagit slut. När båda lagen har slut på klot är omgången över och poäng delas ut. Det lag som har klotet närmast lillen när omgången avslutas får poäng. Antalet poäng blir detsamma som det antal klot laget lyckats lägga närmare lillen är motståndarens närmaste klot. Matchen avslutas när något av lagen har nått 13 poäng.

Taktiskt kan laget välja mellan att lägga – placera klotet nära lillen – eller skjuta, vilket innebär att "krocka" bort ett motståndarklot. Boulematcher kan spelas som: Singel (en mot en) där varje spelare har 3 klot var. Dubbel (två mot två) där varje spelare har 3 klot var. Trippel (tre mot tre) där varje spelare har 2 klot var.

Skribent: Calle Delling Andersson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss