Hoppa till sidans innehåll

Badminton

  • Uppdaterad: 11 OKT 2018 16:09
 

Samtliga matcher från klockan 13 på fredag fram till finalmatcherna kan följas direkt på webben här på Badminton Swedens livesändningar hos Solidsport. Finalerna som spelas på söndag från klockan 15 går att se på SVT Play och SVT.

Klasser
Herrsingel, damsingel, herrdubbel, damdubbel och mixeddubbel.

Så fungerar det
Tävlingen spelas enligt utslagningsmodellen, där vinnaren av en match går vidare till nästa omgång. Deltagarantalet i huvudtävlingen är 32 spelare i singelkategorierna, 16 par i herr- och damdubbel och 24 i mixedklassen. Övriga anmälda spelar kvalificering till huvudtävlingen.

Matcherna spelas i bäst av tre set. Varje set spelas till 21, vinnaren måste dock ha minst två poängs marginal. Som mest spelas setet upp till 30 poäng, då krävs bara en poängs marginal.

Vid SM får även utländska spelare som varit folkbokförda i Sverige mer än två år delta.

Fakta:
En fjäderboll består av exakt 16 fjädrar och väger mellan 4,74 och 5,5 gram. Badmintonbanan är totalt 13,4 meter lång och 6,1 meter bred. Nätets överkant ska vara 1,524 meter över banan. Sverige två individuella VM-guld, båda i mixeddubbel. Det första kom 1983 genom Thomas Kihlström i par med Nora Perry (ENG), det andra kom 1993 Catrine Bengtsson tillsammans med Thomas Lund (DAN). Sverige har haft individuella Europamästare vid nio tillfällen genom åren. I singelkategorierna har gulden bärgats av Sture Johnsson 1968 och 1970, Ewa Twedberg 1970, Lim Xiaoqing 1994. Även i dubbel har Sverige ett antal EM-vinnare; Claes Nordin/Stefan Karlsson 1980, Stefan Karlsson/Thomas Kihlström 1982, Christine Magnusson/Lim Xiaoqing 1992 och 1994 samt Catrine Bengtsson/Michael Søgaard (DEN) 1994.

Håll koll på
Henri Hurskainen
Sveriges på senare år mest kända och meriterade spelare. Henri som är lagledare och spelare i Uppsalaklubben Fyrisfjädern har deltagit på två olympiska spel och har som främsta merit ett EM-silver från 2012. För ett och ett halvt år sedan drabbades Henri av en korsbandsskada som han sedan dess kämpat sig tillbaka från. Henri spelar bara dubbel i SM. Han gör det i par med Mathias Wigardt. Ett par som kan utmana om segern även om de är oseedade.

Johanna Magnusson och Emma Karlsson
Johanna och Emma tävlar för BMK Aura från Malmö. 2017 vann de junior-EM-guld i dubbel och första året som seniorer tog de hem Swedish Open 2018. Johannas föräldrar, Rickard Magnusson och Maria Bengtsson är välkända i badmintonsammanhang och före detta storspelare. Maria tog VM-silver i damdubbel 1991 ihop med Christine Magnusson, numera Gandrup och hann med att spela två OS. Även Emma kommer från en badmintonfamilj, så det finns att brås på och framgångarna har redan kommit.


Ashwathi Pillai
Ashwathi är en stor talang från Täby. Hon är regerande svensk seniormästarinna men blev senior först i år och blev med segern i SM 2018 den yngsta någonsin att ta hem titeln. I somras deltog hon på ungdoms-OS och fick med sig ett guld hem från en lagtävling. Hennes framgångar har fått stor uppmärksamhet i det forna hemlandet Indien där hon synts i både tv och tidningar och jämförts med Zlatan och Fredrik Ljungberg. Ashwathi började spela badminton när hon var sju år och kom till Sverige som 10-åring då familjen flyttade till Täby.

 Visste du att...
... hastigheten på en badmintonsmash är närmast ofattbar. Rekordet lyder på 493 km/timmen, vilket gör badminton till en snabbare sport än både golf, tennis och fotboll som följer närmast.
... badminton ställer hårda krav på utövaren i form av snabbhet, explosivitet, styrka, smidighet, teknik och spelförståelse.
... badminton är en av världens mest populära och snabbast växande sporter. Särskilt stor är sporten i Asien, i länder som Kina, Indien, Japan och Indonesien. I Europa utmanas traditionella badmintonstorheter som Danmark och England av en lång rad nationer.
... det är en inkluderande sport där kvinnor och män, pojkar och flickor tränar och tävlar tillsammans. I hela seriesystemet i Sverige, från ungdomsserier till Badmintonligan, spelar både män och kvinnor tillsammans i klubblagen.
... badminton är en växande parasport. Parabadminton attraherar allt fler utövare i alla åldrar.
... sporten kan spelas nästan överallt. I sporthallar, gymnastiksalar, på gräsmattan eller badstranden.
... badminton är en OS-sport sedan 1992 i Barcelona.
…närmare en halv miljon människor i Sverige spelar badminton på regelbunden basis.
…parabadminton gör debut vid Paralympics i Tokyo 2020.

Läs mer om badminton här:

Svenska Badmintonförbundets hemsida

Spelschema och resultat SM

Badminton Sweden på Facebook

Badminton Sweden på Instagram

Badminton Sweden på Twitter

Badminton Europe

Badminton World Federation

Skribent: Calle Delling Andersson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
Fax: 086996200
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss