Hoppa till sidans innehåll

Alpinrodel

  • Uppdaterad: 11 OKT 2018 15:48
 

 

Klasser
Dam och Herr

Så funkar det
I alpinrodel ska åkaren framföra sin kälke från start till mål genom en bana bestående av ett antal låga slalomportar, och sporten kan närmast liknas vid storslalom. Farterna kan vara uppåt 100 km i timmen, beroende på bansättning, underlag och åkarens skicklighet. Det gör alpinrodel till en mycket spektakulär sport att se på. 

Åket startas sittandes på kälken och den får fart genom att åkaren häver sig ut i backen med hjälp av två fasta starthandtag. Därefter kan ett par ”paddeltag” förekomma när åkaren med hjälp av händerna skjuter på extra fart genom att trycka ifrån mot marken. För att minska luftmotståndet och öka hastigheten framförs kälken liggandes med fötterna först i banan. Genom att trycka sina ben mot kälkens horn och samtidigt lyfta hornen med en rem som hålls i händerna får åkaren kälken att svänga.

Det gäller att hitta en bra linje genom banan så att hastigheten kan vara så hög som möjligt. Bästa totaltid efter två åk vinner. 

Om det är många åkare som deltar i en tävling kan kvalificeringsåk förekomma för att reducera antalet tävlanden i huvudtävlingen. En annan variant är att endast ett antal åkare kvalificerar sig till andra åket. 

Fakta
Ursprung: Alpinrodel i sin nuvarande form kom till runt 2014 och har sitt ursprung i sporterna banrodel, naturrodel och sportrodel. Banrodel körs med is som underlag samt doserade kurvor och naturrodel körs på is, men utan dosering i kurvorna. Sportrodel är en variant av naturrodel som körs i samma banor, men med snö som underlag. 
Utbredning: Alpinrodel i den form som körs i Sverige finns än så länge bara här.
Antal utövare: 50-60
Kälken: Består av en träkonstruktion med medar av stål. Kälkens horn är flexibla vilket medför att en sväng kan skapas genom att trycka benet mot hornet.
Hastighet: Upp mot 100 km per timme.

Håll koll på
Tove Olofsson (Umeå Rodelklubb). Drottningen av alpinrodel står åter på startlinjen för att försvara guldet från SM i Skellefteå. Tove har vunnit samtliga guld i damklassen sedan SM i alpinrodel började köras 2014. I Piteå 2016 slog hon dessutom samtliga herrar!

Anders Fladvad (Saltsjöbadens Rodelklubb). Regerande herrmästaren från SM i Skellefteå 2018 och Piteå 2016. Med sin rutin och lugna stil har han förmågan att hitta snabbaste vägen från start till mål.

Maria Renström (Skellefteå Rodelsällskap). ”Silver-Mia” debuterade i alpinrodelsammanhang under SM i Skellefteå 2018. Där visade hon direkt att rutinen från den alpina karriären skulle göra henne till ett hot mot sina motståndare om pallplaceringarna!

Gustav Hjelm-Söderberg (Skärgårdens Rodel- och Kälkklubb). Visade upp en enastående bra åkning under fjolårets SM i Skellefteå och slutade på en överraskande fjärdeplats. Har under säsongen tävlat frekvent och kommer väl förberedd till SM för att utmana om pallplatserna.

Carina Solhag (Borlänge Rodelklubb). Otaliga meriter inom kälksporten som naturrodelåkare. Tog silver på SM i naturrodel i Piteå 2016. Har även en framgångsrik karriär som styrkelyftare!

Michael Törnquist (Lidingö Rodelklubb). I grund och botten naturrodelåkare som föredrar is under medarna men har visat sig duglig även på snö. ”Micke” har representerat det svenska landslaget i naturrodel under flera decennier och besitter enorm rutin gällande kälkåkning i höga hastigheter. Tog hem bronset i Skellefteå 2018.

Visste du att...
… Svenska Kälksportförbundet har många sporter på programmet: alpinrodel, bob, banrodel, naturrodel, sledcross och skeleton? Det alla har gemensamt är att man åker på någon form av kälke nerför en bana.
… bob, banrodel och skeleton är olympiska grenar och Sverige har totalt haft 63 olympier som tävlat i dessa, hittills?
… kälksporterna är bland de äldsta vintersporterna och gjorde debut i olympiska sammanhang redan 1924 i Chamonix? Kälkåkning som företeelse är dock äldre än så då beskrivningar av aktiviteten kan hittas i 1500-talslitteratur. 

Läs mer 
www.swesliding.se 
www.facebook.com/swesliding
Instagram: @swesliding  

Skribent: Calle Delling Andersson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
Fax: 086996200
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss